IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Събев: Рецесията няма да се появи скоро, защото хората са предпазливи

Проблемите настъпват, когато хората се самозабравят, когато цари пълен оптимизъм, смята икономистът

18:19 | 15.08.19 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Случи се нещо, което е ставало само 5 пъти от 1978 г. - доходността по 10-годишните американски облигации да падне под тази на 2-годишните такива, а това вещае рецесия в най-скоро време. Тя може да е факт до 18 месеца на фона на събитията на световните пазари и забавянето на водещи икономики. Не е притеснително, че индексите спадат, а това, което се случва в икономически план. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, Legacy FX, в предаването „Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Очакваме рецесията отдавна, тя витае във въздуха. Но личното ми мнение е, че няма да има рецесия точно в този момент, защото сега предпазливостта е голяма и хората все още са наплашени. Когато има такава внимателност на пазара, рецесията е още далеч. Проблемите настъпват, когато хората се самозабравят, когато цари пълен оптимизъм. Сега той е "заметен" встрани". Това каза на свой ред Димитър Събев, икономист и журналист.

„На пазара има волатилност - седем пъти през август тази година Dow Jones претърпя изменение с над 200 пункта. Така, от една страна, се дава възможност за покупки на по-добра цена", каза Николай Шуманов.

Възможно е с пониженията на лихвите от страна централните банки да се избегне рецесията, потвърди Николай Шуманов. Не сме виждали толкова дълъг период на разхлабена парична политика, така че не знаем как това ще се отрази на икономиката. Непостоянната политика от страна на световни лидери е притеснителната в случая, каза гостът, като даде пример с Доналд Тръмп, който притиска Федералния резерв към определени действия. 

Коледният подарък на Тръмп

„Политиката на американския президент Доналд Тръмп относно с митата, които налага на Китай, е по-скоро вид популизъм, отколкото нещо в полза на САЩ. Смятам, че и Борис Джонсън ще заложи на популизма във Великобритания. В този смисъл ще видим волатилност на всички пазари", обясни Шуманов.

Коледният подарък на Тръмп, свързан с отлагането на митата върху китайски стоки, определено е заявка за втори мандат, около това мнение се обединиха и двамата експерти.

„Не виждам разлика между изказванията на Тръмп и тези на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - освен че някои съждения на втория са подкрепени с факти", обясни Димитър Събев.

Той спомена и за „Twitter управлението", което определи като скандално, и изрази безпокойството от това, че сякаш сме свикнали с него. Тръмп е в акция на преизбиране и може да се очакват все по-безумни ходове от него", отчете икономистът.

Димитър Събев обърна внимание и на изчерпването на модела, при който пазарите се движат не на базата на икономическите фундаменти, а на това какво е постигнало растеж и какво е отбелязало спад. Може би до 5 години анализите на пазарната оценка на дадени активи ще бъдат насочени много повече към фундаментални параметри, отколкото към растеж.

Николай Шуманов също изтъкна, че рано или късно ще се върнем към фундаменталния анализ. Той смята още, че икономическият растеж не бива да е на всяка цена и непременно със средствата на отхлабена парична политика, а да е постигнат естествено.

Централните банки губят своя авторитет, а безразборното разходване на средства насърчава осъществяването на икономически нездрави проекти, твърди Димитър Събев.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Едно приятно четиво: https://***.linkedin.com/pulse/paradigm-shifts-ray-dalio/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 0
Ivan N.
преди 4 години
Остави ти таз песен любовна! Държави ще фалират при следващата криза, не само банки :) според мен лично златото може да скочи на 10 000$ (а защо не и повече), защото има твърде много дълг, твърде много спекуланти, а пазарът гони равновесие, винаги, колкото и да бъде манипулиран. През 2024 щатите ще достигнат такова ниво на дълг, че ще емитират ДЦК само за да си покриват лихвите, тоест или трябва да измислят чудо и да си намалят дефицита или да обявят фалит, просто вече няма накъде! Батетата от Италия също за пътници! Такова отрезвяване следва, че свят ще ни се завие. И да, според мен идвя десетилетието на отрицателните лихви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Рецесия е когато бвп се свие в две поредни тримесечияМисля Италия вече има едно отрицателно тримесечие, ЕЗ е на +0.2% и дори германия е близо до нулата в едно тимесечиеЗатова за рецесията се разбира винаги след като е започнала, защото тези данни не се изчислени затова пазарите наблядават други показатели, които показват забавянето на икономиката и показват посоката затова от рано трябва да се ребалансира порфейла както студуа казааз споменах че продадох с н п преди около 18 месеца и влезнах в инфлационни и средно срочни и муниципал и от тогава имам ръст/с дистрибуцията / над 5-6%, а с н п е флат и щеше да ми върне само около 2.7% дивиденти за периодагайките започват да се затягат години преди рецесията и пазарите в периода преди да се превърнст в мечи или корегират са на практика плоски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Апропо - забравяте и други фактори при търговията и дългосрочното инвестиране, които при предни кризи ги е нямало.1. Ботовете. Все повече търговията се врътка от ботове, а те нямат акъл да правят анализи. Някой ми казваше обратното, ама не вярвам - анализът е сложна дейност и включва дори обследване на психологическите нагласи... а то е все едно ботът да анализира тоя, дето го програмира. Оттам това е и плюс и минус - минус защото ботовете правят глупости без да мислят (например рязко издънват пазара, защото са програмирани да продават при определен спад), плюс - защото когато търгуваш сам, можеш да се възползваш - защото ти си човек, а не ограничена програма. 2. ЕТФ-четата. Все повече и повече и повече хора инвестират в тях, щото е лесно и евтино. Да, ама така надуват балона все повече и повече и повече на определени компании, с най-голяма тежест в съответния индекс. Това е ного силна подкрепа за индексите, разбира се не означава, че пазарът не може да бъде ударен - напротив - такива неопитни инвеститори най-лесно може да бъдат уплашени и подлъгани да купят на връх и да продадат на дъно. Първото не е фаталното (да купиш на връх) - защото тогава няма как да горнеш дългосрочно... но продадеш ли на дъно - ти: мрътъв. Ако няма срив ЕТФ-четата ще създават първо балони, после хипербалрони, после хипермегабалони, после хипермегаебасибалони, после хипермегаебасилелемалебалони. Клонът няма да се счупи от многото *** провесени на него, но ще се провеси до земята и големите червени тропически мравчоци ще нахапят маймуняците по червените дирници. Същевременно ЕТФ-четата дават възможност да се пазаруват страхотни неща, които са извън общото внимание.Апропо - няма и балон по принцип. Някои неща са балонести, други - не. Аз тая година ще направя 6% САМО от дивидент... е, как може да има балон там, дето правиш сосна дивидентна доходност? Апропо - седма година с 2.5 пъти по-голям портфейл, правех два пъти по-малка (номинално) дивидентна сгода !!! Какъв е отговорът - че аз съм станал 5 пъти по-добър - или че сега няма балон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Прав си, че спадовете вече са много по-бързи. Всъщност кай каза, че скоро не е имало кризи? А декември? Малък ли беше спада? Грешиш обаче за сините чипове. Как може да нямаш идея за състоянието на компанията? Отчетите за какво са? Да - има случаи на фалшифицирани по някои показатели, но основните неща е много трудно да се скрият. Компанията Х (конкретна е, но няма да и правя реклама) за една година си намали дълговете с 40%, направи немалко обратно изкупуване на акции и разпредели рекордни дивиденти. Според теб тя добре ли е или е зле и дали тия неща, дето изброих може да се фалшифицират? Поне последното го усетих в джобът си !!! Говоря за компания която РЕАЛНО (макар и може би не по слава и пазарна капитализация) е един от най-големите сини чипове на света. Льохманите фалираха и изчезнаха, да - GE, GM са в лошо състояние още от едно време - даже Доналд в една книга, дето я беше писал преди 15-тина години се чудеше как компания, дето печели по 8 долара на акция, дава по 20 долара дивидент и кой допуска такова нещо. Ако някой инвестира в такива самоликвидиращи се компании, защото не чете и не мисли - то си е за него.Сиините чипове - ИСТИНСКИТЕ - са такива, защото тяхната покупка не е рискова - никога или поне е крайно нискорискова. Ако я издебнеш на дъното - когато дойде мечката - направил си удар. Ако я купиш на върхът преди сривът - сглупил си, но не фатално - забравяш я за някое време, само си прибираш дивидентите... след 3-4, айде: 5-6 години пак ще си на плюс от нея, отделно дето си гувичил сухо през това време. Апропо - винаги трябва първо да се гледат продажбите и оттам да тръгваш като правиш изводи. Вчера гледах - колкото и да е отчайващо положението в автомобиладжийството - BMW и Daimler, а и автомобилният снабдител Шефлер имат ръстове на продажбите, дори и минимални. Печалбите падат рязко (отчасти защото се правят сериозни инвестиции в електромобилство), Даймлер дори е на минус (защото са отделили 4.2 МБ за евентуални глоби), може би и продават по-стари модели с минимална печалба... но продажбите се държат - което означава, че: 1. хората по света още не са закъсали, щом купуват нови коли, 2. и трите компании са ужасно подценени сега... например акциите на Трилъчното и Шефлер са минус 50% от върхът си. Но и трите компании явно нямат никакво намерение да фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Айде сега ще кажеш, че КТБ ще причини световна катастрофа. Ти колко финансови отчета прочете последните 2-3 месеца, че да се изказваш категорически, че има рецесия? - Всъщност повечето големи компании отчитат добри ръстове на приходите, например при всеки период на годишни и 6-месечни отчети в САЩ (и не само там) средно 60-70% от големите компании бият очакванията на "експертите". Масови фалити - викаш? - Ами едното не пречи на другото !!! В България например има от години масови фалити на дребни търговци, които са направо като чума или ебола - ако гледаш САМО дребните търговци, ще кажеш, че народът е тръгнал гол и бос и яде по-малко от кържаво сомалийче... а всъщност истината е - че дребните бяха изместени от големите - на всяка крачка Била, Лидъл, Фантастико и т.н. - във всеки квартал - мол !!! Народа потребява повече от преди - само търговците са други. Виж и Щатите, Британия дори - яко ръстове в продажбите на дребно - тримесечие след тримесечие !!! Щом се продава все повече и повече, значи и се произвежда все повече и повече - просто големите стават все по-големи - малките или фалират или големите ги изкупуват !!! Само че мене като инвеститор в най-големите, какво ме интересуват масовите фалити на еднолични търговци на сергийката - освен чисто човешката им драма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Жабоков - лихвите по никой дълг не може да намаляват, когато става дума за вече емитирани облигации !!! Абе хора, образовайте се малко - айде ти си обикновен коментиращ, ама подобна глупост вчера четох в Профит.бг даже в някаква статия !!! Кой кога и къде е видял облигационна емисия с плаващи лихви, определяни от пазара? Ми дай тогава да купим щатски ДЦК и да им надуем лихвата до 50% на година - що не - да плащат говедарите !!! И няма как облигации да бъдат купени и продадени спекулативно с "много голяма печалба" - защото дълговите книжа са воатилни в много малки граници.дайте да пишем по-сериозно, става ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
По начина по който си написал Цацаров/Гешев, да не би да намекваш че Гешев е под Цацаров??? Момче ти си резервира изолатора в следствения арест за дъъъълго време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Като цяло това, което си написал описва Великата Депресия от преди 100 години. Днешният пазар е съвсем различен от тогава, силите, които го движат са съвсем други и влияят по друг начин и резултата няма да е същия като през 1932-1933. Никои 2 рецесии не са едни и същи, може да има прилики, но това е всичко. Днес златен стандарт няма за разлика от 30-те и пазарът знае това добре, което значи, че реакцията няма да е същата като в миналото... Според мен пишман-инвеститорите ще са тези, които ще продадат акциите си лековато бягайки към "сигурността" на кеша и после централната банка като реагира с количествени облекчения в огромен мащаб псевдоинвеститора надяващ се на спад подобен на този в миналото ще бъде размазан като буболечка във вентилатор. Като цяло няма алтернатива хеджирането и преструктурирането на портфолиото в зависимост от ситуацията. Няма смисъл от продажби като в миналото при положение, че лихвите ще паднат под 0-ата ското след началото на рецесията може би до 12 месеца считано от днес. Трябва просто да се изберат верните акции и други активи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Това, което си написал не работи и няма нищо общо с истината.1. Когато медиите започнат да пишат за икономическа криза значи кризата отдавна е започнала и е твърде късно да се направи каквото и да било от обикновения човек. Щом голяма медия напише за рецесия значи рецесията е почнала преди поне 18-24 месеца преди новината за нея.2. Големите хедж фондове НЕ ПРОДАВАТ НА ПОЖАР, ЗАЩОТО ТАКА ЩЕ ФАЛИТАТ. Те просто преструктурират постепенно своето портфолио. Като изключим инвертираната крива няма друг начин да забележиш това. Категорично не е вярно, че "умните пари" напуснат пазара по време на рецесия.3. Големите разпродажби продължават най-много 5-6 работни дни в най-лошия случай и тогава индексите падат с 10-25% общо. Няма никакво време за реакция или голяма паника. Бай Пешо със сигурност няма да продаде на време и с него вече е свършено.4. Сега е най-лошият момент да си купите акции, защото първоначалната разпродажба отключва мечия пазар. Мечия тренд НИКОГА исторически не идва преди тази първа вълна. Акции се купуват В ДЪНОТО НА МЕЧИЯ ПАЗАР, А НЕ В НАЧАЛОТО МУ. Ако го направиш това, което го мислиш най-вероятно ще загубиш всичките си пари. Имот също няма да може да купиш, защото имотите поевтиняват доста след като рецесията е започнала, а тогава евтин кредит няма.5. Покупката на сини чипове в в ситуация на голяма криза е много рискова, защото ти нямаш идея какво точно е състоянието на съответната компания и как тя ще бъде засегната и такацената на синия чип може да отиде до 0 директно и да останеш с пръст сещаш се къде. Спомни си какво стана с GE, Bear Stearns, General Motors, Lehman Brothers много други.Без да идея за Като цяло връщай се момко да си доучиш. Ти вероятно си самоубиец, а не инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още