IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пандемията не се отрази на археологическите проучвания?

Хората, които лятото посещават гръцките плажове, тази година останаха в България и се насочиха към нейното опознаване, твърди археологът проф. Николай Овчаров

13:27 | 28.12.20 г.
Защо пандемията не се отрази на археологическите проучвания?

Колкото и да е странно, през 2020 г. пандемията не се отрази много на археологическите проучвания. Освен това тази година Перперикон постигна рекорд по брой посещения през август и септември. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria археологът проф. Николай Овчаров.

„От юни стартираха мащабните разкопки на Перперикон и открихме уникална епископска резиденция от VI век, като нейното проучване ще продължи и през 2021 г.“, каза още проф. Овчаров. 

Той допълни, че тази година са стартирали разкопките и на друг голям обект – Мисионис край Търговище, който проф. Овчаров нарича „Северния Перперикон“. 

„Там също излезе резиденция от VI в., която е свързана с мисията на Апостол Андрей Първозвани, който започва кръщението на Североизточна България“, поясни той.

По думите му пандемията от Covid-19 не се е отразила особено на културния туризъм в страната, защото огромният поток от хора, които лятото посещават гръцките плажове, тази година е останал в България и се насочи към нейното опознаване.

„Културно-историческият туризъм в България се развива и върви много добре. Доколкото имам информация, правителството планира да се вложат средства в определени обекти в страната през 2021 г. Но трябва да има приоритети“, допълни той.

Проф. Овчаров коментира и отношенията между България и Северна Македония.

„Много пъти съм казвал, че няма накъде България да отстъпва повече, защото ние не можем да предадем своя език и своята история. Ако направим компромис със Северна Македония, означава, че в учебниците на нашите деца, ще пише, че Самуил е македонски цар или пък Братя Миладинови пишат македонски песни и книги. Компромисът трябва да дойде от Северна Македония“, категоричен е той.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още