IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Русия иска да дестабилизира България и региона

Светът върви към двуполюсен модел - Америка и Западът, от една страна, и Русия и Китай, от друга, смята Искрен Иванов

16:18 | 29.05.22 г. 51
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тезата на Джордж Сорос, че сме на ръба на Трета световна война, е доста актуална предвид случващото се в момента. Заради неотстъпчивостта, която демонстрират и Съединените щати, и Русия по отношение на Украйна, Третата световна война вече е почти факт. Ако Китай реши да се възползва от ситуацията и да се разшири по посока Тайван, тогава със сигурност ще влезем в Трета световна война. Това каза Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Освен Сорос, на форума в Давос се изказа и Хенри Кисинджър, който говори в духа на реализма и изказа доста противоречива теза, а именно, че Украйна трябва да даде територия на Русия, за да приключи конфликтът.

„Това означава,че старото поколение филантропи, политици, анализатори в Америка се страхуват от най-лошото – от ядрена война. Това е причината да призоват да се даде на Русия това, което иска, за да се предотврати ядрена война”, изтъкна Иванов.

„Русия няма да спре, докато не превзема цяла Украйна и такава е в момента линията на Кремъл. Ако станем свидетели на смяна на режима или смяна на Путин, тогава нещата може да се променят и Русия може да стане по-склонна за преговори”, допълни той.

„Следващото искане на Русия ще бъде изтегляне на войските на НАТО от Централна и Източна Европа, ако режимът на Путин надживее това противопоставяне”, прогнозира събеседникът.

Според Иванов разделението в позициите на САЩ и Великобритания от една страна и на Франция и Германия, от друга, ще продължи да се засилва. Европейците се страхуват, че една нова война на европейския континент ще унищожи всичко, за което да се борили в последните 70 години. Те много добре знаят, че Русия няма да се спре пред нищо, за да постигне целите си. Това е причината, поради която европейците ще бъдат склонни да приемат компромиса на Кисинджър, дори и Джо Байдън да не иска да го направи, твърди Иванов.

Светът върви към двуполюсен модел  - от едната страна Америка и Западът, а от другата Русия и Китай, смята той. Тези два полюса според него ще доминират системата на международните отношения занапред.

"Връщаме се обратно към периода на Студената война. България трябва да има ясна и недвусмислена позиция по отношение на своето членство в ЕС и НАТО и по никакъв начин да не се отклонява от ангажиментите, които е поела", изтъкна политологът.

По думите на събеседника в момента в България се води сериозна систематична кампания за това страната да бъде дестабилизирана. Русия цели да дестабилизира този регион и да го използва като отправна точка за влияние на Запад, смята Иванов.

„Русия няма интерес този регион да бъде откъснат цялостно от ЕС и НАТО, а по-скоро чрез членството му в тези организации тя да влияе върху останалите страни членки”, допълни той.

Още за войната в Украйна и бъдещето на Европа може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

31
rate up comment 3 rate down comment 9
andy
преди 1 година
Колкото по-бързо се освобидим от тиранията и блатото в което ни вкараха на САЩ и ЕС, толкова по-голям шанс за оцеляване имаме. Иначе още 10-20 години и ще ни няма на картата на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 6
Gocho
преди 1 година
Урсула фон дер Лайен: Купуваме още руски петрол, за да попречим на Путин да го продаде по-скъпо ВИДЕОУрсула фон дер Лайен: Купуваме още руски петрол, за да попречим на Путин да го продаде по-скъпо Ти това чете ли го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Класически лузър е Митю, 0 личен живот, 0 внимание от другия пол, така си остана дърт ерген, без семейство, деца, животецът му минава по групите у фейса, където дрънка глупости. В кариерата също смях - цял живот на ниска службица в застрахователна компания, а сега усещайки, че пенсията тропа на вратата, отишъл да доработва като вечерен даскал по програма. (По малките градове масово някакви лелки хукнаха да "преподават" по същата програма). Цял живот без грам спорт и на тая тема комплексарството е пълно. Всъщност няма нито една област, по коеяо да е постигнал нещо. Последно се беше хванал и самоназначил за рекламист на руски акцийки, но след и тяхнотп сгромолясване и изхвърляне от борсите, ептен му изби пяна по устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Ех, това обяснява много неща :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
https://m.youtube.com/watch?v=yOD7bUU24gc Ето го Митю Импа в днешно време :))) Леко да не зяпнеш от изненада, преди смеха :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
А какъв заблуден хърбалет беше тук ... https://***.investor.bg/***-i-analizi/339/a/imperatoryt-tyrguval-sym-mnogo-uspeshni-akcii-ot-sheraton-do-sofiia-komers-205628/ Сега е просто заблуден ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Това момченце, за което говориш, е Митьо Импо-то, но той отдавна не е моюченце, а 50 годишен плондир с форма на торба мас. Стари са му снимките у фейса просто :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 6
GiRo
преди 1 година
От 1878 година насам, Русия иска да дестабилизира България. Тъжно е, че все още има *** и едно малко нещастно, не виждало жена, оплешивяващо момченце, които не го разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
penman
преди 1 година
*** руски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 1 година
от извънземните ли ? : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още