IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успяват ли стартъпите да реализират идеите си в успешни продукти?

По какъв начин платформата Icanpreneur помага на предприемачите да създадат добър бизнес модел на компанията си, коментира основателят ѝ Веско Колев

16:07 | 22.07.22 г.
Успяват ли стартъпите да реализират идеите си в успешни продукти?

По думите му, текущият дял на успешните стартъпи е около 10%. „Когато анализираме причините за този нисък успех, една от основните грешки е, че се създават изключително добри продукти, но те не решават проблеми, за които достатъчно хора или компании биха платили“, посочи той. За пример той даде Google Plus, към който няма интерес, но на база на неуспеха се създава Google Photos.

Icanpreneur е платформа, която помага на технологични предприемачи да превърнат идеята си в успешен продукт. Наскоро тя привлече ангелско финансиране в размер на 200 хиляди евро. Колев обясни, че платформата помага на хората да изразят идеята си по структуриран начин, с което да покажат бизнес модела на компанията – как би генерирала добавена стойност за потребителите си и как би осигурила приходи и клиенти.

„Първата стъпка е да трансформираме мисленето за първоначалната идея – не като гениално хрумване, а като хипотеза. Идентифицираме кои са нещата, които сме допуснали за верни, а не сме доказали и не са факти. Няма смисъл да проверяваме дали продуктът може да бъде създаден, преди да видим дали хората са готови да платят за тази идея“, сподели той възможностите на платформата, както и какви съвети дават на клиентите си какви експерименти да направят, така че сами да достигнат до потребителите.

Според основателя на Icanpreneur има много хора, които биха били много добри предприемачи, но не стават такива. „Това са успешни служители на компании. Много млади предприемачи са своенравни, но успешните не са такива, защото имат опит и знания, а знаещият човек оценява реалистично възможностите си“, коментира Колев.

Той се надява, че платформата ще е полезна, както за хора, които са се пробвали без никакви средства да бъдат предприемачи, така и до тези, които работят 10 години в дадена сфера и имат желание да стартират нов продукт.

Като най-голямото предизвикателство Веско Колев посочи „да успеем бързо да съберем успешни пилотни проекти, които да минат през нашата платформа“. „Гледаме на това като на предизвикателство, но съм щастлив от подкрепата на ангелите, от подкрепата на екипа и от реакцията на обществото. Получихме доста положителни отзиви, което е важно“, отбеляза основателят и изпълнителен директор на Icanpreneur.

Каква е средата за привличане на капитал от бизнес ангели? Как да завладееш инвеститорския интерес?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още