IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Сталев: В Украйна трябва да се стигне до мир чрез преговори

Гарантирането на сигурността е основният въпрос в бъдещи преговори, посочи дипломатът и бивш външен министър

11:56 | 11.10.22 г. 5

В Украйна трябва да се стигне до мир чрез преговори, но същевременно без да се нарушава международното право по един абсолютно драстичен, арогантен начин. Това мнение изказа в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Стоян Сталев, дипломат и бивш външен министър.

По думите му гарантирането на сигурността на Украйна е основният въпрос в едни бъдещи преговори.

„Русия се делегитимира като партньор за нормални международни преговори и това притеснява всички в световната общност. Проблемът с делегитимацията на Русия е много сериозен и трябва да се търси изход от тази ситуация, защото с произволни претенции не може да се седне на маса за преговори. Това е и голямата трудност за всички, които подкрепят Украйна, да я насърчат към водене на преговори“, коментира дипломатът.

Той напомни, че позицията на България е последователна. „Ние отричаме агресията и осъждаме войната. Не се присъединихме към помощите във въоръжение заедно с Унгария, но България трябва категорично да стои на страната на ЕС и НАТО, защото това е нашето бъдеще. Цяла Европа търси други форми на сътрудничество, които за изключват Русия и Беларус, защото дълги години напред трудно ще се намери нормален диалог с тези страни“, подчерта Сталев.

Що се отнася до това дали парламентът на България трябва да одобри предоставяне на военна помощ за Украйна, дипломатът смята, че една такава помощ е напълно легитимна, след като страната ни не влиза във войната с войски и физическа сила, и парламентът може да вземе това решение.

„Тук нещата опират до стратегическата визия на страната и тя отдавна е заявена”, напомни дипломатът.

Според него стратегическата визия е да бъдем доколкото може икономически независими от рискови държави. „В тази сфера почти нищо не беше направено в последните двайсетина години. Европа сама се постави в голяма енергийна зависимост от Русия, а Германия допринесе много за това през последните години с управлението на Шрьодер и на Меркел. Сега се плаща цената на това лекомислие“, смята Стоян Сталев.

По отношение на това дали има българска следа във взрива на Кримския мост дипломатът посочи, че е много рано да се говори за каквито и да е реални факти в тази връзка. „В условията на война пропагандата е много силно оръжие и всякакви моменти могат да се използват за ангажиране на държави, които са съюзници на Украйна в подобни слухове, в подобни пропагандни акции. България е и член на НАТО“, подчерта Сталев. Той не изключи възможността Русия да търси ескалация, въвличайки страна от НАТО в конфликта.

Как се възприема бъдещо посредничество на Турция за преговори между Русия и западния свят? Какво постигна мегасрещата в Прага и пожъна ли успех идеята за Европейска политическа общност! Има ли геополитически консенсус между водещите партии у нас?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Zlato Разбрахме, че първо ще има война до край и после преговори между оцелелите.... ти чак сега ли разбра че Късия не иска да преговаря ами иска цяла украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoРуснаците и те с терористи не преговаряли. Разбрахме, че първо ще има война до край и после преговори между оцелелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Тоя кефи. Казва, че преговори трябва да има, но преговорите с Русия са невъзможни. Какво се опитва да внуши не стана ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
аман от дърти комунисти, изтъркали мозъка си с алкохол! преговори ще има евентуално след нова година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 1 година
ко рече?*** и апачите ше достигнат мир чрез преговори? Бледоликсите не спът...............и двете племена са нарочени за унищожение. мир, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още