IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Василев: Чуждестранни IT експерти могат да кандидатстват онлайн за стартъп виза

В BESCO работим и по тех виза, насочена към дигиталните номади, които избират да дойдат в България, съобщи директорът в Българската стартъп асоциация

21:55 | 13.10.22 г. 1

За да получат стартъп виза, чуждестранните предприемачи вече ще могат да кандидатстват на сайта на Министерството на иновациите и растежа чрез попълване на форма за предоставяне на данни, която ще изпращат онлайн. Предоставената информация ще се разглежда от експертен съвет, чиято роля е да прецени коя идея има потенциал за развитие и си заслужава да бъде привлечена в България. Това разказа в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Иван Василев, директор политики и стратегическо планиране в BESCO – Българската стартъп асоциация.

Василев коментира приетата от правителството наредба за стартъп визи за чуждестранни компании.

„В окончателния вариант на наредбата за стартъп виза бяха включени препоръките на Българската стартъп асоциация, имахме добър диалог с текущия състав на Министерството на иновациите и растежа и този вариант, който имаме в момента на стартъп виза, е добро начало“, смята Василев.

Той обясни, че са взети предвид изискванията на BESCO да може да се кандидатства онлайн и на английски. „Критериите за оценка бяха направени така, че да отговарят на реалността. В предишен вариант на наредбата, който се обсъждаше, критериите бяха доста завишени и на практика самата стартъп виза беше неработеща“, коментира мениджърът.

Иван Василев потвърди, че предстои провеждане на маркетингова кампания, за да се популяризира стартъп визата, предоставяна от България. Държавите, към които ще се насочи тя са в региона и членове на Европейския съюз.

По думите на мениджъра предприемачи от Украйна, Русия, Беларус, Молдова могат да дойдат в България, защото тук има добри условия за стартиране на бизнес, има инвестиционни фондове, има достатъчно капитал. „Очакваме техните идеи, които да бъдат стартирани тук”, каза още Василев.

Той обясни, че още в първите дни на войната от BESCO са се свързали с IT специалисти Украйна и Русия, които вече работят за български компании. „Чуваме от тези хора, че България е страхотно място за IT таланти. Има интересни проекти, по които да се работи и средата е изключително благоприятна”, потвърди мениджърът.

Василев съобщи, че в BESCO работят и по тех виза, която да бъде насочена към дигиталните номади, които избират да дойдат в България. Започната е процедурата по издаване на сини карти за IT таланти. По думите му тази "синя карта на ЕС" се прилага в България, но процесът е доста бавен.

Как светът ще разбере за българската стартъп виза? Ще се използва ли опитът на Португалия за тех виза за дигитални номади? Какво е приложението на „Синята карта“ за IT таланти?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
не трябва да се издават такива визи... а дигиталните номади може да си бачкат и без виза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още