IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще се бави темпът на наемане на нови служители в България?

Големи международни компании планират да замразят наемането на кадри и дори да съкратят вече наети, съобщи Надя Василева като се позова на проучване на БКЗ

22:42 | 12.10.22 г.

„Работодателите в България заявяват, че стига да има хора ще продължат да назначават кадри, но в доста от малките компании забелязахме, че голям процент от тях имат затруднения, не могат толкова бързо да прегрупират своя бизнес и голям процент от тях за съжаление затварят своята дейност“, посочи тя.

Според проучване на БКЗ българските работодатели ще забавят темпото на наемане на нови служители в периода октомври 2022 до март 2023 година. 14% от анкетираните 1100 компании в пет региона на страната планират да намалят работната сила в следващото шестмесечие в сравнение с 6% през същия период на миналата година. Неблагоприятната тенденция се появява на фона на плановете на големи международни компании, които планират да замразят наемането на нови служители и дори да съкратят вече наети. Това се случва дори и в технологичния сектор, който в последните години бе един от най-активните работодатели.

По думите на Надя Василева върху решенията на работодателите оказва влияние политическата нестабилност и войната. Тя потвърди, че проучването е констатирало и положителни резултатите, защото макар и по-внимателно някои от работодателите споделят, че ще назначават нови кадри. „Това е добра новина, защото виждаме, че във всички сектори, които обследваме и във всички региони, коефициентът е положителен“, каза още председателят на БКЗ.

Василева напомни, че традиционно в България в сектора на високите технологии се търсят най-много служители. Тя посочи, че той е следван от сектора, където има компании, които обслужват чуждестранни клиенти. „Това са двата сектора, които водят отново класацията с най-много търсене. Това е нов бизнес, който се разви през последните десет години и е нормално при печелене на нови проекти да се търсят нови кадри“, отбеляза председателят на БКЗ.

Василева отчете, че производството е отново секторът, който влиза в челната тройка за назначаване на нови кадри. „Но забелязваме едно намаление, защото има липса на кадри – няма как те да растат с такива темпове като IT компаниите. Комуникации, транспорт, складове – там също има доста добри намерения при работодателите. Интересно е, че в сектора за хотели и ресторанти има нагласа за наемане, което беше изненадващо, защото с приключването на сезона се очакваха по-негативни резултати по отношение на наемане на нови хора“, разкри експертът.

Какви са темповете на преквалификация в България? Намират ли работодателите подходящите кадри? По какъв начин демографските проблеми оказват влияние на пазара на труда? Може ли поставянето на прекалено високи изисквания да спъва процеса на наемане на кадри? Трябва ли да се преосмислят критериите за оценка на кандидати? Каква е активността при кандидатстване за обявени позиции в момента? На какъв етап работодателите прибягват към уволняване на служители?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още