IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на електромобили в България нарастват без почти никакви стимули

Тепърва ще има революция при батериите, казва Илия Левков, председател на Индустриален клъстър „Електромобили“

21:34 | 07.02.23 г. 3

Продажбите на електромобили в България нарастват бързо и то без почти никакви стимули. Това коментира Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстър „Електромобили“ (ИКЕМ), в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България е един уникален случай без стимули за електромобили освен за държавни и общински институции. През 2022 г. са регистрирани над 1000 нови електромобила, което е ръст от 131%, но това ниво е занижено заради забавянето от около година на доставките, каза Левков.

Той припомни, че в България има заделени средства за стимулиране на покупка на електромобили, но (системата) е сбъркана. „Това е Националният доверителен екофонд - парадигмата там трябва да се обърне - най-добре е това, което те дават като стимул, независимо дали са общински или държавни институции, да бъде първоначалната вноска, а банкови и лизингови институции да продължат финансирането на тази покупка или ползване, за да може потребителят да плаща месечните такси. Тогава нещата ще се оправят", коментира гостът.

Относно увеличението на цените на електромобилите в момента Левков посочи, че е спекулативно и добави, че близо 30% увеличение в цените за последната година не може да се обясни с разходите за транспорт или цените на суровините. 

"Автомобилните производители в Европа закъсняха с въвеждането и производството на електрически модели и тези, които не наваксат пропуснатото, няма да съществуват дълго време заради натиска от Tesla и компании като VW и Mercedes. Въпреки бавното въвеждане на електромобили VW вече отчита през 2022 г. леко предимство на пазара в Германия пред Tesla", добави Левков.

"Тепърва ще има революция при батериите за електрически коли - като навлизането на графеновите технологии, а ако се решат проблемите със съхранението, водородът също може да има голяма роля в бъдещето на мобилността", посочи гостът.

В коментар за развитието на нови фабрики за електромобили Левков каза, че Китай е победител за момента и "ще продължава да побеждава".

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Като спрат и АЕЦ "Козлодуй", ще можем да си купуваме на воля ток от Турция. АЕЦ "Акую" ни е на една ръка разстояние. Тъкмо ще подпомогнем икономически Султана. А дотогава ще зареждаме електрокарите си от фотоволтаици през нощта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: andy... Колкото повече електрички толкова по-малко нафта ... :))) ... ужаст ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Колкото по-малко електрокари в България, толкова по-малко проблеми с и покрай тях през следващото десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още