IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цанка Миланова: Хранителното банкиране може да помогне на 1,5 млн. нуждаещи се българи

С дарения може да бъде спасена около 300 хиляди тона храна годишно за над 1,2 млрд. лева, посочи изпълнителният директор на Българска хранителна банка

23:21 | 23.02.23 г.

Растящата инфлация и ръста на цените на основните хранителни продукти особено силно засягат хората в нужда, на които Българската хранителна банка помага. През 2022 г. тя е оказала подкрепа на над 64 хиляди души, малка част от над 1,5 милиона нуждаещи се българи. „С механизмите на хранителното банкиране може да се окаже помощ на бедстващите хора, като се спаси от изхвърляне храна за над 1,2 млрд. лева годишно в България“, заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.

Тя съобщи, че за миналата година храната, което е била дарена и преразпределена от организацията, е над 1,854 млн. лева, което е сериозен ръст в сравнение с всички предходни години. Според Миланова увеличението се дължи на подобрената законова рамка, при която не съществуват пречки храната да бъде дарявана. „Отпадна изискването бизнесът да маркира дарената храна, двойно беше увеличен прага за даряване, всяка компания вече може да се възползва до 1% от годишния си оборот в стойност на дарена храна“, изброи предимствата, с които фирмите са стимулирани да даряват, изпълнителният директор на Българска хранителна банка.

Миланова е на мнение, че има потенциал за развитие на добрите практики и да се увеличи броят на компаниите, които сега са над 130 – малки, големи производители и търговци на храна.

По думите ѝ, стойността на продуктите, които могат да бъдат спасени е около 300 хиляди тона годишно, но може да надхвърли 1,2 млрд. лева. „Това е реална част от БВП, която може да бъде оползотворена и директно инвестирана в социалната система на държавата“, коментира тя.

Цанка Миланова потвърди, че на практика съществува ясна система на хранително банкиране и БХБ има капацитет да се справи с увеличен приток на дарения. Тя обаче настоява за по-сериозна информационна кампания, която да запознае бизнеса с възможностите и ползите от съвместната работа с Българска хранителна банка. „Ние сме на разположение на хранителната индустрия, бихме реагирали веднага. В данъчен аспект стимулите са достатъчно сериозни, а няма и никакви административни пречки, които да възпрепятстват компаниите", каза Миланова.

Какви са предизвикателствата пред БХБ през тази година? Как Българска хранителна банка работи с общини и доброволци? По какъв начин БХБ помогна на украинските бежанци? Каква организация е необходима при събирането на дълготрайни храни може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още