IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хибридната война - износ на пропаганда и корупция от Изток на Запад

Българското общество е с най-големи поражения от хибридната война, коментира медийният анализатор Георги Лозанов

14:42 | 27.02.23 г.

Фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата промиват мозъците до степен, че да се пренареди световният дневен ред. През последните 20 години в резултат на хибридната война започна да се поставя под съмнение не само историческата значимост на западния начин на живот, но Русия и Кремъл започнаха да изглеждат като алтернатива на устройството на обществото на Запад. Даването на глас на очевидни руски тролове направи възможно това, а българското общество е с най-големи поражения в общественото съзнание от хибридната война. Това смята доц. Георги Лозанов, медиен анализатор и преподавател във ФЖМК, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Това е зловещо, защото руският модел е модел, който не зачита човешките права - те не са важни, а някакви други неща са важни. Да кажем – имперската слава на Русия или отмъщението, че навремето Съветският съюз се е разпаднал. А човешкият живот, човешките права, радостта от живота – това не е в центъра на развитието на обществото”, изтъкна събеседникът.  

Хибридната война е износ от Изток на Запад на пропаганда и корупция. Ако не корумпира говорители, те няма да говорят тези работи, защото те са в противоречие със здравия разум. Трябва непременно някакъв друг интерес да те води, а не просто твоите убеждения и мнение, посочи анализаторът.

Войната в Украйна е продължение на хибридната война с други средства – със средствата на убийството и на заплахата, коментира той.

По думите на доц. Лозанов, за да се противодейства на фалшивите новини, всеки сам трябва да направи филтър на това, което чете.

„Трябва да имаш много знания, за да се ориентираш какво се случва в информационен план. В противен случай чрез силата на различни канали - особено социалните мрежи, започват да ти формират мнение, което ти възприемаш като твоето собствено, а то е против твоя интерес”, каза гостът в предаването.

По негови думи за активиране на критичното мислене на обществото до голяма степен значение имат и медиите, които трябва да ориентират хората в това, което се случва и да им дадат възможност те да си формират мнение.

Според събеседника сме допуснали постепенно темата за войната да се банализира и да излезе от дневния ред на обществото.

Каква е ролята на изкуствения интелект в хибридната война може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още