IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли България в регионален хъб за гейминг индустрията

След CreaTech Summit South-East Europe 2023 трябва да започне подготвянето на политики за подкрепа от държавата, за да се развива индустрията нагоре, посочи Милин Джалалиев

18:50 | 02.03.23 г.

България има шанс да се превърне в регионален хъб за гейминг индустрията при подкрепа от държавата. „Това е творческа  индустрия с много висока добавена стойност и инвестициите в нея подпомагат цялостно икономиката“, каза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Милин Джалалиев, съосновател на ARC Academy.

Като аналог с помощ от държавата той посочи филмовата индустрия, при която за привличане на чуждестранни инвестиции се използват различни инструменти. „Те вече се прилагат при производство на видеоигри в различни европейски държави, за да се стимулират големи компании, които да дойдат в България, да установят свои офиси тук“, даде пример Милин Джалалиев.

София стана домакин на първата по рода си у нас международна конференция на креативните индустрии CreaTech Summit South-East Europe 2023, която събра на едно място представители на творческата индустрия от България и чужбина.

Според Джалалиев събитието е важно, след като "през последните години секторът е в застинала фаза – не отива надолу, но и не се развива, което сочи за нужда от допълнителна подкрепа от страна на държавата“, коментира той.

По думите му, при прогнозиране на развитието на гейминг индустрията през настоящата година, трябва да се отчете, че "ситуацията е предизвикателна“. Джалалиев смята, че би се запазило нивото от миналата година, но „проведената конференция вече е индикатор, че може да започне подготвянето на политики за подкрепа, за да се развива индустрията нагоре“.

На въпроса какво е мястото на гейминг индустрията в творческата икономика той обясни, че в световен мащаб тя събира в себе си всички индустрии – филмово изкуство, музика, присъстват всички форми на изразяване на креативност и не случайно в глобален план тя е пет пъти по-голяма от филмовата и музикалната индустрия взети заедно.

"България не може да се конкурира на ниво брой кадри и би трябвало във времето да се фокусира все повече върху качеството. Това означава, че трябва да излезе от индустриите, които не носят толкова висока добавена стойност и да се съсредоточи върху таланти, които дават повече стойност", е мнението на Джалалиев.

Как се представят българските геймъри на международните турнири? Колко студиа и колко разработчици има в България? Какъв е пътят от любител геймър до професионалист? Какво е влиянието на видеоигрите?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още