IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Гърция - генерална репетиция за нов вот?

Политическата стабилност ще се отрази и на икономическата и ще се върне кредитният рейтинг на страната, прогнозира журналистът Лъчезар Вълев

17:27 | 22.05.23 г.

След парламентарния вот в Гърция, страната най-вероятно ще се насочи отново към предсрочни парламентарни избори - това се знаеше още преди да се публикуват резултатите. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Лъчезар Вълев от БНР програма „Хоризонт“.

Според него това, че „Нова демокрация" не успя да получи достатъчно сериозна подкрепа, вероятно се дължи и на предпоставки като железопътната катастрофа, която имаше потенциал, но така и не успя да размести обществените и политическите пластове. „Имаше доста сериозни брожения в обществото, но опозиционните сили не успяха добре да осребрят това политическо недоволство", посочи Вълев.

То обясни, че победата на вота в неделя отбеляза „съкрушителна победа" за „Нова демокрация" с над 20 пр. п. преднина пред втората политическа сила. Кириакос Мицотакис, премиерът на страната, отбеляза още в следизборните студиа, че няма да се търсят коалиционни управления, а ще се отиде на нови избори.

„Целта е да се гласува в различна изборна система - старата. Страната сега гласува по изборни правила, които са прокарани от предишните управляващи, а не от „Нова демокрация". Правилата, по които новите избори ще се проведат, края на юни - началото на юли, дават т.нар. бонус за победителя. Според процента, който е получила първата политическа сила, тя може да получи между 20 и 50 бонус места, което улеснява съставянето на самостоятелно правителство за победителя“, коментира журналистът.

Той потвърди, че според резултатите само петима депутати не достигат на „Нова демокрация" да състави правителство, като Мицотакис отбеляза, че е излишно да се влиза в „някакви безпринципни или принципни коалиции“, като се надява на следващите избори партията ще получи по-голяма подкрепа.

Лъчезар Вълев очаква, че политическата стабилност ще се отрази и на икономическата и ще се върне кредитният рейтинг на страната.

Защо 60% избирателна активност е малка за Гърция? Защо партията МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис не постигна очаквания успех? Ще премине ли неговата партия в новия парламент 3-процентната бариера? Защо няма да се търсят коалиционни споразумения? Кой спечели сърцето на младите хора? Какво се случва с Общогръцко социалистическо движение (ПАСОК) и Демократична левица? Изведнъж ли дойде краха на СИРИЗА? Какви настроения провокира промяната в изборните правила, при които ще се гласува в края на юни? Какви трябва да бъдат приоритетите на новото гръцко правителство след предсрочните парламентарни избори? Накъде ще се насочи протестният вот на гърците?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още