IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са перспективите България отново да изпраща специалисти в Африка?

Имаме добра възможност да използваме връзките си с хората от политическия живот и да припомним за себе си, посочи Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe

22:33 | 07.06.23 г.

България има солидна основа, която да надгражда в отношенията си с африканските държави, но от друга страна тези основи са занемарени. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие.

В последните години се забелязва много активна българска външна политика в Африка, която се старае да компенсира някои от пропуснатите възможности, защото едно поколение от хора, в страните, с които имаме партньорски връзки, не знае за нас, коментира тя.

Дечева напомни, че в миналото България е помагала със специалисти в енергетиката, в изграждането на пътища, напоителни системи, в аграрния сектор, в здравеопазването.

„Младото поколение от управляващи и политици научава за нас сега, но имаме добра възможност да използваме връзките си с хората от политическия живот и да припомним за себе си, като през това време създаваме и нови основи на взаимоотношения“, посочи Дечева.

Тя оцени присъствието на български бизнеси в Африка в момента „далеч от задоволителното ниво“. „Африка не заемаше никакво място във външната политика на България. Страната ни беше останала без представителство в Африка въпреки силните търговски отношения, които сме имали. България много дълго време беше обърната към няколко столици, всички в Северното полукълбо“, обясни експертът по международно политическо развитие.

Дечева се надява нашата страна да изработи приоритети спрямо Африка и потвърди, че България вече има посолства и консулства из континента. „Това дава възможност за подновяване на присъствието ни и получаване на обратна информация. Едно от най-активните ни представителства е в Южна Африка“, съобщи Дечева.

Тя отбеляза, че „България се познава като страна, която подкрепяше справедливата борба на Африканския национален конгрес, когато лидерите са били в политическите затвори.

Кога прекъснаха отношенията ни със страните от Африка? Как се отразява миграцията и демографията на африканските държави? В кои сектори могат да се създадат бизнес партньорства в държавите на Африка? Ще допринесе ли визитата на президента Румен Радев в Република Южна Африка за засилване на дипломатическите и икономическите отношения? Защо малки страни като Сао Томе и Принсипи, Мозамбик и Ангола се развиват по-различен начин и с различна скорост?

Повече за отношенията между България и африканските държави вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още