IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Зимбабве се опитва да излезе от международната изолация?

Зимбабве показа как не трябва да се управлява, а сега копира Венецуела, коментира експерт по международно политическо развитиe

18:35 | 10.05.23 г.

Големите дългови проблеми в Африка от 90-те години на миналия век доведоха до различни политически решения, като много малко от тях бяха заради вътрешен устрем за по-добро управление. Това на практика превърна най-богата част на света в най-бедната и Зимбабве, която в момента се опитва да излезе от международната си изолация, е класически модел за това как не трябва да се управлява държава.

Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В цяла Африка населението се развива и увеличава много бързо, получава по-добър достъп до здравни грижи и образование, всички банкират през смартфоните си, дори и в села без редовно електричество, а същевременно друга част от хората нямат с какво да се прехранват", разказа Дечева.

"Увеличението на населението и липсата на земя за изхранване са оправдание, които маркират проблем, който бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе реши да реши категорично като изгони белите собственици, които държаха над 70% от обработваемата земя, като считаше, че ще дойдат местни хора (да продължат) това огромно производство на селскостопанска продукция, което беше в основата на разцвета на Зимбабве... Постепенно Зимбабве изпадна до състояние на неспособност да произвежда храна и световната общност започна да помага."

Гостът посочи, че в момента в страната има огромна инфлация и, огромна задлъжнялост по отношение на долара, които трябваше да бъдат преборени чрез диверсификация на валутата - освен официалната собствена валута, Зимбабве използва и девет други, а сега централната банка предлага на населението и обезпечени със злато дигитални пари. "Това копира донякъде методи от Венецуела, където отказването от официална физическа валута и въвеждането на дигитален боливар, наред с широка употреба на долара, стабилизираха инфлацията", добави Дечева.

Благоприятни за Зимбабве в момента са потвърдените находища на петрол, газ и хелий, като все още няма яснота до каква степен ще започне експлоатация, но интерес ще има както от големите международни пазари, така и от участници от региона за производство на електроенергия.

"През лятото се очакват избори в Зимбабве и ако избере продемократични политики, страната може да запише икономически ръст по подобие на съседна Замбия, която излезе от групата на най-слабо развитите държави. Успокояването на инфлацията ще бъде много важно за изхода на политическия процес", каза Дечева.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още