IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясен Ишев: Повишението на тол таксите е инвестиция в качеството на пътя

След въвеждане на цялата тол система в експлоатация част от превозвачите ще ползват ненатоварените части от денонощието при по-ниски такси, посочи експертът

20:25 | 28.06.23 г. 6

Очаквам тол таксите да бъдат увеличени от 1 юли. Необходимо е да се повишат постепенно. Този коментар в предаването ''Бизнес старт'' Bloomberg TV Bulgaria направи инж. Ясен Ишев, председател на управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт.

На базата на останалите страни, в които тази система функционира, тол таксите у нас са символични, посочи той и допълни, че аргументът за увеличението се базира на това, че са необходими значителни инвестиции за поддържане и развитие на пътната мрежа.

Ишев потвърди, че държавата не може да отдели необходимите средства за поддръжка на пътната инфраструктура и затова изгради тол система, която има големи възможности, но след като се въведе цялата в експлоатация. Експертът посочи, че „тол системата е изградена за 11 хиляди киломента, а по принцип трябва да е за 16 хиляди.

„Такова беше техническото задание, когато фирмата изгради тол системата, такава беше и препоръката на Световната банка. Идеята беше още първите години да се събират над 1 млрд. лева, а последната година, която е най-добра, са събрани около 580 милиона с всички такси, глоби“, съобщи инж. Ишев.

По думите му, когато се въведе цялата тол система в експлоатация, част от превозвачите ще започнат да ползват за придвижване ненатоварените части от денонощието. „Примерно, след 22 часа до 6 часа може да се направят таксите наполовина. Превозвачите веднага ще се преориентират и ще могат да използват това намаление. Тогава няма да има задръствания, магистралите няма да са натоварени“, очаква експертът.

Що се отнася до състоянието на българските магистрали, според него една от причините за лошото им състояние е, че по тях преминават тежкотоварни превозни средства, които са извън нормативите. Към нея може да се добавят и други причини – недобрата поддръжка и пропуски още при изпълнение на строителството им.

„Предлагаме разширение на магистралите, но за да се случи то, пътната агенция трябва да даде задание на проектантите, да се направи проект, да се обяви търг и с времето да се прави отсечка по отсечка. Поне една година би отнело само започването на работа в тази посока, но разширяването може да стане и по-бързо, защото ще се случва на участъци“, смята Ясен Ишев.

Имат ли основание за протест превозвачите при повишение на тол таксите? Ще понесе ли крайният потребител тежестта от увеличаването им? Как трябва да се таксува преминаването по третокласни пътища при тежкотоварен трафик? Какви са намеренията на новата власт в транспортния сектор в предвидените краткосрочна едногодишна програма за изпълнение, която ще бъде последвана от средносрочна тригодишна програма с определени приоритети? Как ще се отрази инфлацията на стойността на тол таксите? Как трябва да бъдат стимулирани младите хора, за да работят в различните сфери на транспорта?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизне старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
tetris12
преди 10 месеца
Колкото и да ги увеличат, пак ще имаме най-скапаните коларски пътища. Крадливи възложители и некадърни изпълнители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 10 месеца
До: cyclop пишеш пак глууупости... в момента винетките са супер скъпи на фона на дължината и качеството на пътмата ни мрежа... тоест ние издържаме превозвачите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
у нас само пътно-строителните фирми си претоварват камионите и чупят настилката и ВиК инфраструктура , щото си плащат директно на Бащицата и той им правеше чадър ... друг не съм виждал да си претоварва камионите ... няма как да се движи в Турция с нормален товар , да мине през нас претоварен , и в Румъния отново с нормален товар ... има си стандарти ... а пък това дето ще плащаш на шофьор за нощно каране даже нема да го коментирам ... и складовете ли ще работят нощем ... ?! ... къф е тоя ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Minka
преди 10 месеца
И кво сига, ще има повече за преразпределяне? Викнете кметицата на София, тя знае как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 10 месеца
В коя европейска държава се позволява да пътуват претоварени тирове по непозволени участъци? И как в Германия храните са по-евтини при тия големи разстояния там? В момента обикновените шофьори с винетки издържат пътищата за тировете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 10 месеца
Начии като отидеш на пазаря и баничките са вместо 2 лв станали 4 лв и ти кажат - баничките от 4 лв са инвестиции в качеството на баничките - и кат земеш да вярваш, вярваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още