IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвижда се тол таксите да се определят от изминатите километри

Около 600 млн. лева ще бъде приходът от тол системата на годишна база, ако таксите бъдат увеличени

17:31 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Предвижда се тол таксите да се определят от изминатите километри

Тол таксите ще бъдат увеличени, като размерът им ще зависи от километрите, изминати от превозвачите. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, уточнявайки, че увеличението е в търсене на по-справедлив механизъм.

То ще бъде с 50%, става ясно от съобщение на регионалното

Предвижда се за километрите над определен пробег – около 4-5 хил. км в рамките на месец, да има намаление. „Не казваме конкретна цифра, защото продължаваме да правим изчисления, за да можем да облекчим превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България. Те трябва да може да бъдат облекчени, защото ще рикошира върху цените на всички продукти на вътрешния пазар“, каза Шишков.

„Около 600 милиона лева ще бъде приходът от тол системата на годишна база, ако таксите бъдат увеличени. Такива са разчетите. Зависи и от трафика, който е нараснал значително“, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков.

Прогнозата за повишените приходи е направена при отчитане на това, което ще върнем на превозвачите заради изминато разстояние над лимита и при обмисляното предложение от 16:00 часа в петък до 20:00 часа в неделя тол таксите да бъдат по-високи“, каза той.

Общо 271 млн. лв. са постъпленията от тол такси за миналата година. Отчита се над 35% увеличение на трафика през България.

Регионалният заместник-министър информира и че за първи път този месец са събрани повече приходи от тол такси, отколкото от винетки.

6,5 км от АМ „Европа“ ще бъдат пуснати за движение до Великден

„Постигнахме споразумение със строителя движението в участък от 6,5 км от автомагистрала „Европа“ да бъде пуснато до Великден. Така ще се облекчи трафикът за празниците“, съобщи след проверка на трасето днес министърът на регионалното развитие и благоустройството.

„Имах няколко пъти сериозен разговор със строителя и той пое ангажимент до края на месец май целият участък между Граничния контролно-пропускателен пункт „Калотина“ и Драгоман, който е с дължина 14,5 км, да бъде завършен. Разчитаме, че този ангажимент ще бъде спазен”, заяви министърът, цитиран от БТА.

„Идеята е до месец след издадено разрешение за строеж, да започне строителството и на последния участък от магистралата – от Сливница до Северната скоростна тангента на София, който беше забавен не по вина на служебния кабинет“, съобщи още Шишков. Той обясни, че в момента тече последна фаза от отчуждителните процедури на необходимите за изграждането му имоти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още