IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви правила пазят здравето на работещите в горещините

Работодателите е добре да се консултират със своите служби по трудова медицина, за да организират по-добре работния процес, съветва Жасмина Саръиванова от БСК

17:30 | 02.08.23 г. 1

Винаги трябва да се предприемат мерки, както от работодателите, така и от работещите, когато говорим за работа при изключително високи температури, каквито се наблюдаваха до момента през тази година. Това заяви в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара.

Според нея според спецификата на работа в отделните фирми трябва да се вземат и съответните мерки. „Всичко зависи от дейността на предприятието – дали става въпрос за работа на открито, или за работа в затворени помещения – за усилен физически труд или за по-скоро интелектуална работа“, коментира Саръиванова.

По думите ѝ има и някои общи правила, които е добре отново да се изкажат, въпреки че може би всички ги знаем теоретично, но много пъти не ги изпълняваме и като работещи. Те са свързани с това да се пият много течности, да се използват по-хладните часове от деня, да не се излиза прекомерно на топлина, да се спазва хранителен режим, който изключва консумация на много тежки ястия, да не се употребява алкохол в най-горещите части от деня.

„Работодателите е добре да се консултират със своите служби по трудова медицина и да се установи по какъв начин може да се реорганизира работният процес. Работата може да се започва по-рано през деня и да се правят повече физиологични почивки, като след това може да се наложи допълнителна работа, която да бъде в по-късен етап на деня, когато вече слънцето не е толкова ярко“, посъветва експертът и уточни, че това се отнася най-вече за работата на открито на строителни обекти и при земеделска работа.

Експертът от БСК посочи, че Световната здравна организация дава препоръчителни температури, като за по-сериозна физическа работа те може да бъдат от 16 до 24 градуса, а за офис сградите се препоръчват между 18 и 24 градуса. „Трябва да се избягва рязкото преминаване от една температура към друга”, подчерта и даде за пример селскостопанската техника, която е оборудвана с климатици, при която има риск точно от рязка смяна на температурата.

Какви са препоръките на Международната организация на труда за безопасността и здравето на работещите? Какво може да приложи в законодателството си България като опит от другите държави в тази сфера? Какви са препоръките за безопасност при работа на открито?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 8 месеца
Боже, Боже, колко безсмислени приказки. Ама ни*КОЙ не си е запалил жипа да отиде да види на място как си бачкат работниците... Жега не жега - на поста. Често в цеха е над 70 градуса - пак работиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още