IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нормалната заплата осигурява здрави и продуктивни работници

Тя подобрява набирането и задържането на персонал, взаимоотношенията със служителите и фирмената репутация

17:02 | 11.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Връзката между бедността и здравното неравенство беше установена преди повече от 10 години от Marmot Review. Доказателствата бяха категорични, че ниските доходи са свързани с по-лоши резултати в почти всеки аспект на здравето и благосъстоянието - включително продължителността на живота, пише за Financial Times Катрин Чапмън, директор на Living Wage Foundation.

Независимо дали поради ниско заплащане, или несигурно работно време, хората се затрудняват да си позволят основните неща за добро здраве - като сносна храна и топъл дом - и са изправени пред постоянния стрес от работата на няколко места, като същевременно се тревожат за плащането на сметките си. Всичко това оказва своето влияние върху психичното здраве и живота на семейството и общността.

Това беше засенчено през последните месеци, след като инфлацията далеч надхвърли ръста на заплатите и удари най-силно хората с ниски доходи. Неотдавнашно проучване на Living Wage Foundation сред работници на пълен работен ден, които печелят по-малко от нормалната заплата - която според фондацията позволява базов, но приличен стандарт - разкри шокиращи нива на затруднения.

Повече от половината (56%) от нископлатените работници са се обърнали към хранителните банки, за да преживеят, 42% от тях редовно пропускат хранене, а 69% съобщават, че заплащането, което получават, се отразява негативно както на нивото на тревожност, така и на цялостното им качество на живот.

Децата, които живеят в бедност, също имат по-лоши здравни резултати. Те е по-вероятно да са родени преждевременно и с поднормено тегло, да страдат от хронични заболявания като астма и да имат по-високи нива на смъртност в ранна и по-късна възраст. Детската бедност нараства – и 75% от децата, които растат в бедност, имат поне един работещ родител.

Като общество това не е нещо, което трябва да приемаме, и това беше един от ключовите двигатели зад кампанията работодателите да плащат нормална заплата, която започна в източен Лондон преди повече от 20 години. В момента в Обединеното кралство има близо 12 000 акредитирани работодатели, включително повече от половината компании от борсовия индекс FTSE 100, както и известни имена като Nationwide, Ikea и футболния клуб Евертън, плюс хиляди малки фирми.

Като гарантират заплата, която покрива разходите за живот, включително на чистачи и охранители, те осигуряват жизненоважна сигурност и стабилност за хората, изложени на най-голям риск да попаднат в капана на работещите бедни.

Заедно, работодателите от инициативата за нормална заплата върнаха 2 млрд. паунда в джобовете на работниците, които се нуждаят най-много. И все по-голям брой фирми се ангажират да осигурят минимални гарантирани часове (16 седмично, освен ако работникът не поиска друго) и най-малко четири седмици предизвестие за работния график.

Бизнес обосновката за по-добро заплащане и сигурно работно време е убедителна: 90% от работодателите от инициативата отчитат ползи като подобрени набиране и задържане на персонал, взаимоотношения със служителите и фирмена репутация. Тези фактори могат да бъдат пряко свързани със здравето и благосъстоянието на служителите - което с право е на горно място в дневния ред на много организации.

Съществуващите нива на лошо здраве вече струват скъпо на бизнеса. Икономиката на Обединеното кралство е загубила приблизително 149,3 млн. работни дни миналата година поради болест, като изследванията на Фондацията за психично здраве и Лондонското училище по икономика сочат, че проблемите с психичното здраве са стрували най-малко 118 млрд. паунда за същия период поради отсъствия от работа и по-ниска производителност.

Но работодателите могат сами да определят количествено ползите от нормалната заплата. Крис Смолууд, управляващ директор на Anchor Removals, казва, че броят на работните дни, изгубени от неговия бизнес заради отсъствия поради болест, е спаднал от 131 на едва 23 в рамките на една година от присъединяването към инициативата, като е намалял допълнително до 11 в годината преди пандемията. Отдавайки тази промяна на положителното въздействие на по-високите заплати върху здравето и благосъстоянието на неговия персонал, Смолууд изчислява, че инициативата е спестила на компанията му по 18 000 паунда годишно.

И не само отделните фирми могат да се възползват. Ново изследване, публикувано от Living Wage Foundation и Smith Institute, установи, че преминаването на само една четвърт от нископлатените работници на нормална заплата може да даде тласък на икономиката на Обединеното кралство в размер на 1,7 милиарда паунда - отчасти поради повишената производителност, свързана със здравето и благополучие, която осигуряват приличните заплати.

Финансовата стабилност и заплащането не се отнасят само до лири и пенсове – те оказват огромно влияние върху психическото и физическото здраве на работниците, шансовете им в живота и тези на техните деца. Достойното заплащане е в основата на здравето и благополучието на работното място и все повече се отчита като ключов фактор за социалната устойчивост на бизнеса – както вътрешно, така и външно.

Времената са трудни за всички. Но тъй като издръжката на живота се покачва и се очаква още милиони домакинства да се сблъскат с бедност и влошено здраве, предприемането на стъпката да станете работодател, плащащ нормална заплата, никога не е било по-важно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 11.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Имам моментално опровержение - българските депутати. Може и други да се посочат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
Ако се спъне шефа падам Аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
заплата рядко е фактор за гореизброените неща... доста често самата работа или взаимоотношенията с колегите/шефа имат по голяма тежест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
doba
преди 1 година
И тук се връщаме на изходната позиция - колко трябва да е 'нормалната' работна заплата?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още