IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виржиния Желязкова: Устойчивите инвестиции имат голям потенциал за развитие в България

Нова специалност "Финанси и екологична отчетност" ще обучава студентите как фирмите да отчитат екологичните норми, посочи преподавателят във ВУЗФ

22:47 | 28.08.23 г.

Европейска и световна тенденция е значението на устойчивите инвестиции да става все по-голямо. Те имат голям потенциал за развитие в България, но днес в българското общество липсват достатъчно знания за това какво представляват. Нуждата от образоване на специалистите и финансистите в тази област е осезаема. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. д. ик. н. Виржиния Желязкова, преподавател във ВУЗФ, по повод новите магистърски програми на висшето училище и актуалните изисквания и тенденции на пазара на труда.

"Устойчивите инвестиции ще стават все по-актуални и все повече ще нараства значението им в икономиката и значението на знанията за тях. За да се реализира целият планиран преход от линейна към кръгова икономика, която е безотпадъчна и няма неефективно използване на ресурс, е нужен огромен ресурс. Когато говорим за трансформацията на икономиката, обикновено се сещаме за нови инвестиции. Забравяме една голяма част от този процес, а именно трансформацията на старите заводи и производства", посочи тя. 

Проф. Желязкова подчерта, че двете направления, в които устойчивите инвестиции ще бъдат от особена важност, са, от една страна, всичко ново, което предстои да се прави, а от друга страна – трансформирането на съществуващите производства.

"Всички изследвания на пазара на труда сочат, че основните области, в които ще има нарастващо търсене на специалисти, са две. От една страна, това са IT специалистите (най-общо казано – не само програмисти, но и изобщо хора, които работят и с изкуствен интелект, и с невронни мрежи, и със стандартните бази данни) и специалисти, които познават правилата на Зеления преход. Хора, които имат знания за него и са готови да прилагат законодателните, нормативните изисквания в ежедневието на фирмата", уточни Виржиния Желязкова.

По думите ѝ новата програма "Финанси и екологична отчетност" на ВУЗФ се прави заради новите регулации и правила за отчитане на дейностите, новите правила за отчитане и оповестяване на нефинансовата информация, а именно какво предприятието прави за обществото и екологията, както и интегрирането на тази информация в стандартната финансова отчетност. Тя подчерта, че това се налага за сектори, които са най-засегнати от политиките за замърсяващи производства, като въгледобивната и минната индустрия.  

"Освен екологичната отчетност и стандартните финанси, в които тя се вплита, ние сме предвидили и изучаването на някои други интересни, иновативни нови дисциплини, като например финтех. Ще има обучение и по екологични, социални и управленски политики и рискове", обясни проф. Желязкова.

Тя напомни, че миналата година във ВУЗФ беше предложена и друга магистърска специалност, насочена към новите процеси, които текат в Европа и в света по отношение на Зелената сделка, Глобалнияя договор на ООН. „Това е "Зелена икономика и устойчиво развитие", тя е с по-широка насоченост и е за всички, които искат да добият по-обща представа за това какво представляват зелените политики, от къде идват, каква е перспективата на тяхното прилагане и къде ще се отразят в по-глобален макроикономически план. Тоест, тя е по-концептуална и широкоспектърна, а новата е насочена директно към практиката", уточни преподавателят във ВУЗФ.

Според проф. Желязкова подобни програми се превръщат в трамплин за по-успешното намиране на работа на пазара на труда и реализация. "Категорично, когато човек има знания какво се случва точно в момента, той е с една крачка напред пред конкуренцията и има по-големи шансове да си намери реализация не само днес", убедена е Желязкова и потвърди, че тези специалности подготвят студентите не само за днешната, но и за трансформиращата се икономическа среда.

Кои са държавите, които са водещи в провеждането на политики по устойчивост и са примери в областта на зелената икономика в света и в Европа? Как може да се кандидатства за новите специалности във ВУЗФ? Кога ще започне обучението? Достъпни ли са програмите и за обучение на неикономисти? Кога започва кандидатстудентската кампания за новите специалности във ВУЗФ?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още