IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломат: ООН постепенно губи своя смисъл и ориентир

След войната в Украйна организацията се превърна в бездеен наблюдател, който тича след събитията, коментира Стоян Сталев

10:45 | 27.09.23 г.

ООН е обезличена след агресията на Русия в Украйна, тъй като тази организация постепенно губи своя смисъл, акцент и ориентир, заяви Стоян Сталев, дипломат и бивш външен министър, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му блокажът, който съществува след започването на войната, превръща организацията в бездеен наблюдател, който тича след събитията и не успява да поеме инициатива за решаване на конфликта.

Според Сталев в тази ситуация ООН няма да може да намери лесно сътрудничество. Той заяви, че в днешно време трудно може да се поддържа тезата за вето на една или друга велика сила, защото те не спазват кодекса на международното право.

"В случая Русия грубо нарушава този кодекс без никакво основание и това превръща Съвета за сигурност в един напълно бездействащ орган. Трябва да се помисли за нова формула на тази организация, ако искаме тя да служи като гарант на международното право и като миротворец в света."

Събеседникът допълни, че регионалните организации започват да играят все по-важна роля. Такива организации като ЕС и НАТО са котвата за стабилност на държавите, които членуват в тях, посочи той.

ЕС, от друга страна, е сложна организация, която до момента е силна предимно в икономиката на общия пазар и в свободата на движение. Преходът на блока от икономически към политически няма да бъде лесен. "ЕС трябва да върви с по-голяма целеустременост към общата си външна политика и политика на сигурност и отбрана, отколкото към унифициране на икономически политики."

Пазарната икономика, която се изгражда в Източна Европа, има много дефекти, сред които и елементи на див капитализъм, феодализация в регионите, както и бездействие на държавните власти срещу монополи. Това се среща във всички държави в Източна Европа, както и в част от страните в Югоизточна Европа, коментира още Сталев.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още