IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрин Иванов: Бизнесът може да наеме миньорите, но трябва решение за заплатите им

Вместо да се изплащат накуп компенсации от 36 работни заплати, парите могат да постъпят във фонд за допълване на бъдещите им възнаграждения, предлага представителят на АИКБ

13:36 | 03.10.23 г. 3

Освободените работници от мините и ТЕЦ-овете в района на Стара Загора могат веднага да бъдат заети от съществуващи предприятия в региона, които страдат от липса на квалифицирана работна ръка. Преговорите между правителството и протестиращите са в задънена улица, защото част от исканията са неосъществими с наличните ресурси на държавата. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той уточни, че около 10-12 хиляди човека са ангажираните в района на Стара Загора и те могат да бъдат поети от действащите предприятия в региона. В Старозагорска област заетите са около 142 хиляди души, така че лицата, които ще бъдат освободени от мините представляват около 10%. Според Иванов голяма част от тях са мъже, с технически професии, и те могат да бъдат устроени на работа веднага в индустриални предприятия в района.

„Проблем при такова развитие може да бъде заплащането – заетите в ТЕЦ-овете и мините получават около два пъти по-висока заплата от средното за областта (около 3500 лева при средно 1775 лева) и новите работни места едва ли ще предлагат такива нива, посочи Добрин Иванов. – Вместо да им се изплащат накуп компенсации от 36 работни заплати, тези пари могат да отидат във фонд, който да се използва за допълване на техни бъдещи работни възнаграждения“.

Изпълнителният директор на АИКБ подчерта, че по този начин ще се спести публичен ресурс и ще бъдат изразходвани по-малко пари. Той напомни, че тези обезщетения и компенсации ще бъдат платени през данъци и „вероятно“ цената на тока. Той добави, че проблемът се изостря заради предизборната обстановка в момента.

Иванов напомни, че „Зелената сделка на ЕС, участието на България в нея и спирането на въглищните ТЕЦ-ове се обсъжда от години".

Не трябва да има изненадани от преустановяването на тяхната работа заради високата себестойност на тяхната електроенергия, коментира той и напомни, че АИКБ вече е предлагала да не бъдат продължавани договорите за покупка на скъпа електроенергия от "американските централи", но това не се случвало "заради липса на политическа воля“.

Той допусна, че е много вероятно частните централи да имат предимство за свои проекти по Механизма за справедлив преход и да променят източника на гориво от въглища, но няма конкретна информация за това.

Добрин Иванов съобщи, че АИКБ иска да се разшири индикативния списък на предприятия, които са включени в териториалните планове за справедлив преход. От асоциацията смятат, че процедурата по включването на фирми не е била достатъчно прозрачна и не е имало достатъчно време на заинтересувани инвеститори да подготвят предложения. В плановете, изпратени в края на септември до Европейската комисия, е имало около 15 проекта на 15 фирми на обща стойност около 1,7 млрд. лв., които трябва да разкрият около 4500 нови работни места.

За какво ще настояват на срещата с премиера Николай Денков от АИКБ и другите работодателски организации? Ще успеят ли работодателите да успеят да не се ограничава периметърът на инвестиции на предприятията, които искат да се включат при утвърждаване на териториалните планове за справедлив преход? Ще могат ли в тях да се включат и нови компании от сектора на машиностроенето и електротехниката, енергетика, батерии и други? Какво е бъдещето на въглищните централи?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 7 месеца
Хехе..Е те могат , разбира се, ам.а ще тряа да минат в частния сектор, пък не им се ще.Друго сий на държавно бе, краднеш, кръшнеш, на никой не му пука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
andy
преди 7 месеца
До: andy Добрата новина е, че ФЕС бързо поглъща вода и потъва. Скоро няма да го има!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
andy
преди 7 месеца
Добринчо, тук не става въпрос само до миньорите, а да независимостта и оцеляването на България! Схващаш ли или си достатъчно стимулиран, за да го играеш кухоумен?! Благодарение на наследството от ЛОШИЯ СОЦ имаме тецовете и АЕЦ, който ФЕС почти унищожи. Сега са хвърлили око и на тецовете. За да могат напълно да ни заробят. Еврофашистите са по-лоши и от османлиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още