IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министри виждат политизиране в протестите на енергетиците

Част от исканията са изпълними, но за останалите трябва да бъде постигнат компромис, каза зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов

11:05 | 03.10.23 г. 7
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Протестите на енергетиците и миньорите се политизират. Това смятат министърът на околната среда и водите Юлиан Попов и зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов. 

"Всеки един протест се политизира, особено в предизборна ситуация. Естествено е, когато има недоволство, да се придърпат хора, групи, партии, които искат да спечелят от това недоволство", каза екоминистърът по БНТ.

Той уточни, че по отношение на териториалните планове Брюксел дава пари не за затварянето на въглищните централи. Средствата са за справяне с последствията от спирането им да работят, тъй като има пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство. По думите му това е необратим процес, който в България е забавен страшно много.

Попов поясни, че за да може целият Mаришки регион да бъде използван за инвестиционна дейност, там поне 10 години трябва да работят 3 хиляди души. „Тези три хиляди работни места са осигурени така или иначе, защото заравняването на тази площ е огромна дейност. Дори и утре да спрат централите, 10 години трябва да работят поне 3 хиляди души, така че икономическата дейност, включително по изграждането на инфраструктура, която може да се развие там, е огромна", каза Попов.

Той подчерта, че хората няма да бъдат излъгани с териториалните планове. За енергетиците и въглищните региони има предвидени социални пакети. 

Екоминистърът очаква конструктивен разговор извън предизборния контекст на предстоящата среща между протестиращите енергетици и представители на правителството и парламента.

"Всичко, което правителството прави в момента, е насочено към това да улесни прехода и инвестициите и развитието на региона. Така че ако разговорът се концентрира върху тези възможност, нещата ще се успокоят", каза Попов.

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов също коментира протестите на енергетиците и миньорите. Според него част от исканията са изпълними, но за останалите трябва да бъде постигнат компромис.  

„След 2020 г. е недопустимо да бъде въвеждан Механизъм за инсталации с по-висока интензивност на емисиите на въглероден диоксид, каквито са именно нашите електроцентрали. Електроенергийната система има нужда от поддържане на определени характеристики. Именно съществуващите мощности на въглищните централи са в състояние да ги осигурят", посочи той.

Той допълни, че в момента те предоставят такива услуги на електроенергийната система и ако не са в състояние да ги предоставят, операторът ще трябва да търси алтернативни решения. "По тази причина има разговор с електроенергийния системен оператор във връзка с това да се разработи механизъм, по който да бъдат осигурени тези услуги”, обясни Ненов по Нова телевизия.

„Идеята е на този етап да работят електроцентралите в моментите, когато пазарната цена го позволява. Тогава на пазарен принцип електроенергийният системен оператор да провежда търгове и на базата на конкуренти предложения от страна на участниците да купува най-изгодното, така че да осигури надеждната работа на електроенергийната система”, поясни зам.-енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Точно така са квиччали и файтонджиите, когато са забранили да влизат в градовете и да оccиpaт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 и като го отворим тва ЕСО кво да видим? За миналата година дела от общото производсто е 52% за ТЕЦ и 7% сумарно от перки и панелки. Това при положение, че по инсталирани мощности Перките и панелките са към 20% от общото, а ТЕЦа - 30%. Файдата от зеленото е меганулева. Отделно наблюдаваме и спад на производството с 21% спрямо миналата година по това време. Да разбирам, че ти гледаш оперативните данни по обяд и си удряш гзъ в тавана като видиш моментния баланс от над 50% за ФЕЦа? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 khao Добре другари Евроконсомолци! А вие се понапънете повечко! Имате поръчения за изпълняване! Много сте мълчаливи днес. Хората пари ви плащат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
До: khao ... от възрожденски активис , толкова ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 ... и анди, отвори химическата тоалетна ... :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... нефел ... отвори си ЕСО ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
andy
преди 7 месеца
Спирайте тока на цялата страна! За какво ви е?! Вадете свещите и kюмюpa!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още