IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Изкуственият интелект и deep fake ще засилят дезинформацията на изборите в САЩ

Какви са политическите настроения зад Океана и кой има шанс да стане отново президент, коментира преподавателят по политически науки в Американския университет в Благоевград проф. Робърт Филипс

17:29 | 06.10.23 г.

Изкуственият интелект и фалшиви видеоклипове (т. нар. deep fake) ще засилят дезинформацията при изборите в САЩ догодина, прогнозира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria проф. Робърт Филипс, преподавател по политически науки в Американския университет в Благоевград.

Доналд Тръмп и Джо Байдън са фаворитите за номинации на републиканците и демократите, като евентуалното признаване на Тръмп за виновен в съдебните дела, които се водят срещу него, би му коствало подкрепа, каза още политическият наблюдател. 

Според него председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти изгуби поста си заради странната ситуация, в която попадна американската политика.

„Партиите в САЩ са като коалиции, а в републиканската може да намерим три групи: умерени, консерватори и крайно десни", посочи проф. Филипс. "С избирането на крайнодясното изниква проблемът, че те не се интересуват толкова от управлението на страната, а да направят своето собствено представление. Те са тези, които стоят зад Тръмп, но той не е сигурен, че иска да бъде свързван с всички тези хора“.

По думите му бившият американски президент не иска това да се случва, тъй като то създава проблеми точно преди изборите.

„Мат Гетц е доста самоуверен идеолог на крайнодясното с много добри умения в социалните медии – той показва възхода на един нов тип политици в САЩ – умее да превърне в оръжие своите идеи в Камарата на представителите, успява да ги изложи пред електората си в социалните мрежи и да поиска пари“, допълни проф. Филипс.

Той напомни, че в историята има и сътрудничество между републиканци и демократи, но сега крайните десни не позволяват това да се случва, което е истинска промяна в американската политика.

„Дори и по времето на Рейгън е имало сътрудничество, а сега се говори за тотална конфронтация", коментира проф. Робърт Филипс и смята, че сделката, която Маккарти подписа с демократите за предотвратяването на спирането на работата на правителството, му костваше поста. "В тази сделка отпаднаха помощи за Украйна, което повдига въпроса какво ще стане с американската подкрепа.“

Анализаторът прогнозира, че по време на управлението на Байдън може да се осигури помощ за Украйна, тъй като има силна подкрепа от страна на републиканците, като изключението са малка група крайнодесни републиканци, които предпочитат тези средства да бъдат разпределени в САЩ. Проф. Филипс очаква, че големият въпрос е какво ще се случи при промяна на администрацията.

„При евентуално избиране на Доналд Тръмп това би означавало промяна на подкрепата, която виждаме в момента от страна на САЩ към Украйна“, смята като доста вероятен сценарий политическият наблюдател и очаква Тръмп да поиска от Украйна да приеме териториална промяна, за да се спре войната, след което да обяви, че благодарение на него това се е случило.

Проф. Филипс предупреди, че Тръмп често си променя позициите и това се случва след година или две. „В момента Тръмп е фаворит за номинацията на републиканците, но ако бъде признат за виновен в някой от процесите, в които е обвиняем, проучванията показват, че ще изгуби подкрепа. В такъв сценарий Ники Хейли или ДеСантис ще имат шанс“, прогнозира анализаторът.

Защо Байдън е с по-голямо предимство, влизайки в изборите? Подготвени ли са европейските лидери за отдръпването на САЩ от НАТО при евентуална победа на Доналд Тръмп? Защо законодателите в цял свят не полагат достатъчно усилия да променят изборните манипулации и да върнат политиката „лице в лице“? Задава ли се нов световен ред?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още