IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли инвестициите и AI да се противопоставят на кибератаките

За киберсигурност в световен мащаб са предвидени 250 млрд. долара, твърди доц. д-р Александър Цокев

22:22 | 29.01.24 г.

През 2023 г. има увеличаване както на броя на кибератаките, така и на техните видове, а в същото време и на негативния ефект от тях, коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Александър Цокев, ръководител на центъра за управление на сигурността в Telelink Business Services.

На първо място отново са атаките с рансъмуеър – софтуер, който изнудва компаниите да платят откуп, за да получат достъп до системите си. Водещи са и социалното инженерство, кражбите и модифицирането на данни, допълва той. По думите му се очаква тенденцията за увеличаване на броя на кибератаките да се запази през тази година, като вероятно отново ще има такива, свързани с геополитическата обстановка и глобалните киберконфликти.

„С навлизането на изкуствения интелект кибератаките стават по-комплексни, но се увеличават и начините за тяхното противодействие. Компаниите започват да преминават от реактивен към проактивен начин на защита със системи за ранно оповестяване, проследяване на тенденции. Увеличават се инвестициите в киберсигурност в световен мащаб, като за 2024 г. се очаква ръст от 14% до 250 млрд. долара. Добрата защита зависи от добри системи и процеси, но и от обучението на експерти в сектора“, обясни той.

Доц. Цокев очаква, че броят на рансъмуеър атаките ще се запази. Според него отново човешката грешка ще бъде водещ фактор.

„Някои много стари вид кибератаки се появяват отново – преди два дена е била засечена нова атака със Stuxnet, а прилагането на изкуствен интелект (AI) увеличава сложността на злонамерения код, докато улеснява разработката му и приложението чрез социално инженерство“, коментира доц. Цокев.

Той смята, че AI може да подобри подвеждащите текстове, които се изпращат, а и начинът, по който се провеждат атаките, също може да бъде автоматизиран.

Експертът е категоричен, че в същото време изкуственият интелект помага и за подобряването на защитата срещу атаки. "Инвестицията в киберсигурност не се вижда, когато работи – това се вижда когато спре да работи", отбеляза Цокев и добави, че много компании в България вече възприемат идеята и изграждат своята киберзащита не само вътрешно, но и като услуга.

Как хакерите избират вида на атаката, която прилагат? Какви са глобалните корпоративни промени при борбата с хакерски атаки? Къде е мястото на България в защитата срещу атаки? Как могат да противодействат новите технологични разработки на бизнеса на пробиви? Какви са икономическите последици при кибератаки може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още