IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под риск ли са целите за биологичното производство?

ЕС отстъпва за пестициди и ГМО, коментира д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие "Биоселена"

21:30 | 05.02.24 г. 2

Европейският съюз (ЕС) вече отстъпва от зелените си политики, като гласуването за устойчива употреба на пестициди претърпя провал. На дневен ред са новите геномни техники, които са на път да бъдат разрешени в ЕС, като има голям натиск от биотехнологичните компании за приемането им. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие "Биоселена".

Според него целта на недоволството е да се забавят целите в Зелената сделка –  гласуването за устойчива употреба на пестициди е претърпяло провал заради пропаганда сред част от евродепутатите.

Д-р Апостолов обясни, че притеснението на биоземеделците е, че след промените геномните техники от Категория 1 няма да бъдат етикетирани и това може да създаде объркване сред биопроизводителите, които ще купуват необозначени семена.

Той смята, че голяма част от зелените политики на ЕС не са добре обяснени и у нас и смята, че българските земеделци се оказват в ситуация, подобна на въглищния сектор.

Стоилко Апостолов е убеден, че протестите на фермерите са предизвестени. По думите му, една от основните причини за недоволството са свръх регулаторните изисквания – ЕС рязко увеличи регламентите си за биопроизводство през последните години. Другият основен проблем е вносът на земеделски продукти от различни краища на света.

Управителят на "Биоселена" обясни, че в Украйна има четири пъти повече сертифицирани площи за биоземеделие от България, като български производители се оплакват за спада на цената при определени класове.

Той напомни, че исканията на родните биоземеделци е да има пазар за продуктите им и държавата да помогне в създаването му. „В кетъринг услугите, както и в училищата и детските градини, няма изискване за биопродкути“, посочи той. За пример д-р Апостолов даде програмата за училищен плод и училищно мляко, която се финансира частично от държавата и частично от ЕС

Той отчете, че през миналата година там има "лек пробив“ и между четири и шест от 50 доставки са за биопродукти. Д-р Апостолов обясни, че за тази година идеята е била те да се увеличат до 10-12 доставки, но пак са се върнали на изискванията за миналогодишните нива. Експертът поясни, че така е написано в наредбата и таванът, който залага държавата в наредбата – доставките за биопродукти да са между четири и шест от 50.

Защо след 20 години използване на ГМО семена биотехнологичната индустрия не успя да реши екологичните проблеми и да създаде сортове, които са устойчиви на засушаване? Кога земеделците у нас ще тестват новия модел за биоземеделие? Обединен ли е българският земеделски сектор в исканията си? Защо фермери в Европа искат да отпадне задължението, което изисква част от обработваемата земя да не бъда обработвана? Украйна ли е най-големият фактор при сключване на договори за безмитен внос на селскостопански продукти?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 2 месеца
Кво стана в Шри Ланка бе. Най-ESG-compliant държавата на планетата. УМРЕХА ОТ ГЛАД, ЕЙ ТОВА СТАНА. Щото зеления хайвер не се яде. А холодомола си е холодомор, както и да го кръстиш. Спираш пестициди и изкуствени торове и правиш ГОЛЯМ СКОК НАПРЕД към масов глад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още