IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI може да помогне в борбата с наводнения и суши

Изкуственият интелект дава възможност за по-дългосрочни прогнози, които са полезни в контекста на климатичните промени

14:56 | 24.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изкуственият интелект дава възможност на мениджърите на водни ресурси за повече анализи и по-гъвкаво боравене с данните, както и по-дългосрочни прогнози, които са изключително полезни в контекста на климатичните промени и позволяват дългосрочното планиране, и оценка на риска. Когато става въпрос за засушаване има различни видове методи, които не са свързани само с използването на ИИ, но и със сателитни изображения, които помагат да се намерят нови извори или други източници на вода. Предоверяването на технологиите крие своите рискове, когато става въпрос за критична инфраструктура и предвиждане на риск е важно да има добре обучени експерти, които работят с резултатите и преценяват до каква степен да им се доверят, това коментира Мариана Дамова, основател на лаборатория Мозайка - лаборатория за хуманизиращи технологии, в предаването "UpDate" по Bloomberg TV Bulgaria.

Мениджърите на водни ресурси следят състоянието на водните басейни, наличните водни количества в тях и как те се разпределят, каза Дамова. Много е важно да проследят бързо и ефективно кога може да има опасност от бедствия и как да панират водните ресурси така, че да се разпределят, обслужвайки различни нужди. Проблемът, с който експертите се сблъскват е разпръснатите данни в различни места и е трудно да правят систематизирани изводи. За това е необходимо да има система, в която данните да са на едно място и да имат възможност да ги преглеждат, за да съставят бързо мнение за ситуациите.

В сектора се използват много технологии, които помагат за извършването на дейността, но те не позволяват да се общува лесно с данните, както и да се използват предишни такива за съставянето на прогнози. Системите, използващи методи на изкуствен интелект, дават възможност за повече анализи и по-гъвкаво боравене с данните. ИИ дава възможност и за по-дългосрочни прогнози, които са изключително полезни в контекста на климатичните промени и позволяват дългосрочното планиране, и оценка на риска.

„Има случаи когато непредвидено явление се явява много бързо, но ние се надяваме, че с прогнозите, които правим и с ежедневното наблюдение, използване на наземни измервания и с използване на сателитни данни, които са свързани с метеорологични характеристики, дават една по-всеобхватна картина и помагат хората, които отговарят за предотвратяване на риска и за реакция при задаващо се бедствено положение, да бъдат готови. Ние можем да покажем каква е предвидената сила на идващо наводнение и в момента работим за това да се изчисли икономическото и социалното въздействие от такава приближаваща се вълна. И предоставим помощ на управленци, които имат нужда да оценят риска и необходимите ресурси, за да се реагира на такава ситуация.“

Възможността за дългосрочни прогнози, предоставяна от ИИ, позволява да се предвиди при дадени ситуации – кои райони ще бъдат засегнати и очакват ли се щети в градската среда. Също така дават и информация, с която може да се изчисли дали канализацията на града ще може да поеме количествата вода.

„Основното преимущество на ИИ в този контекст е, че може да даде картина на предстоящи събития и след това да помогне на хора да правят планове за това как да реагират на ситуации. Когато говорим за засушаване има различни видове методи, които не са свързани само с използването на ИИ, но и със сателитни изображения, които помагат да се намерят нови извори или други източници на вода. Освен работа с водни ресурси и придвижване на количества вода, има много други технологии, които се допират до ИИ, които дават възможност да се реагира и да се създават нови източници на вода.“

Гостът обясни, че предоверяването на технологиите крие своите рискове. Когато става въпрос за критична инфраструктура и предвиждане на риск е важно да има добре обучени експерти, които работят с резултатите и преценяват до каква степен да им се доверят.

Целия коментар гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 24.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 месец
AI може да помогне в борбата с наводнения и суши, но копаенето на шиткойни прави това по-добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още