IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайфур Хюсеин: Ердоган е наранен, но това е само повратна точка

Около 10% от избирателите на президента не стигнаха до урните в местните избори, посочи журналистът Тайфур Хюсеин

16:33 | 01.04.24 г.

Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) трябва да превъзмогне всички свои идеологически ограничения, да се отвори към различни избиратели, не само към кемалистите. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, журналистът Тайфур Хюсеин в коментар за загубата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, който загуби избори в Турция за пръв път от 22 години насам.

„Републиканската народна партия печели избори за първи път. Нещо, което първоначално не се очакваше", посочи той. „Ердоган е наранен и то много сериозно, но все пак подкрепата за него е над 35%, а на първите избори, които той е печелил, е взел 34%. Така че, съдейки по неговите думи, това не е краят.“

Хюсеин съобщи, че има сериозна част от избирателите на Ердоган – към настоящия момент около 10%, които не са гласували при 77% избирателна активност. По думите му причините са икономически, но и неспазването върховенството на закона при зачитане на човешките права.

Според него опозицията сега трябва да се отвори към гласоподавателите, които изобщо не са отишли до урните. Журналистът напомни, че не трябва да се забравя и подкрепата, която кандидатите на Републиканската народна партия „за втори път получават от кюрдите".

„Ердоган е сериозно ранен, но това не е краят, а повратна точка. Новите обещания са за "вслушване" в гласа на избирателите и "по-демократична Турция", каквото и да означава това в устата на Ердоган“, подчерта Тайфур Хюсеин и настоява от тук нататък да се следят под лупа действията на РНП в Турция. Той смята, че най-голямата опозиционна партия трябва да успее да превъзмогне рамката си и „да прекрачи отвъд червените линии, поставени от Ердоган“.

Ще успее ли Републиканската народна партия да обедини цялата опозиция в Турция? Какво показва протестният вот към Ердоган? Как се представи Екрем Имамоглу в големия залог – битката за Истанбул? Защо посланията на Ердоган не достигнаха до избирателите? Кой е потърпевш от икономическата криза в Турция? Как се отрази темата за строителството в изборните послания?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още