IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган е изправен пред напрегната надпревара в градовете на местните избори

Държавният глава ще разчита в битката за Истанбул на Мурат Курум, който ще се изправи срещу настоящия кмет Екрем Имамоглу

10:20 | 31.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляваща партия са в разгара на напрегнати местни избори в неделя, ключов тест за влиянието на държавния глава 10 месеца след спечелването на нов мандат, пише Bloomberg.

Погледите са насочени особено към резултата в най-големия град и икономическа сила на Турция - Истанбул, където Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се опитват да изтръгнат обратно контрола от кмета Екрем Имамоглу.

Залогът е контролът върху град с население от почти 16 милиона души и годишен бюджет от 6,6 млрд. долара, чиито социални помощи са от решаващо значение за избирателите по време на продължаваща криза с разходите за живот.

Около 61,5 милиона гласоподаватели от цялата страна се очаква да отидат до урните, които бяха открити в 7 часа сутринта местно време и ще затворят в 17 часа.

Имамоглу, от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), се изправя срещу лично избрания от Ердоган кандидат Мурат Курум, бивш министър на околната среда и урбанизацията. На фона на влошаващия се икономически спад, действащият президент се стреми да запази мястото си, за да отправи упрек към Ердоган и да увеличи шансовете си да се кандидатира за президент в бъдеще.

На ключовите избори през 2019 г. РНП си върна контрола върху Истанбул и столицата Анкара за сметка на Ердоган, като същевременно запази властта си над егейския пристанищен град Измир, като по този начин си осигури кметствата на трите най-големи града в Турция.

Кюрдските гласоподаватели, съставляващи около 10% от електората на Истанбул, подкрепиха Имамоглу през 2019 г. В опит да спечели подкрепата им в различни градове този път Ердоган пусна идеята за възможно помирение с кюрдското малцинство в страната преди вота.

Въпреки това президентът остава ангажиран с борбата с кюрдските сепаратисти, които според него застрашават целостта на Турция. Прокюрдската партия ДЕМ издигна свои кандидати, но те не покриват всички области.

Междувременно ислямска партия, известна като Партията на новото благоденствие, преди това свързана с ПСР, сега се стреми да привлече поддръжници на Ердоган, притиснати от икономическите трудности и ускорената инфлация. Опитите на тази партия усложняват усилията на Ердоган да си върне Истанбул, като надпреварата се очаква да бъде силно оспорвана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още