IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Законът за цифровите услуги да ограничи вредното съдържание в големите платформи

При дигитални компании и технологични гиганти адаптацията ще е по-лесна, прогнозира адвокат Димо Господинов

14:42 | 03.04.24 г.

Със Закона за цифровите услуги Европейската комисия се фокусира първо върху големите компании в индустрията, тъй като те засягат най-много потребители. Целта е да се задължат големите платформи да оказват коректен контрол и да ограничават вредното и забранено съдържание. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Димо Господинов, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Господинов и Генчев".

Той очаква, че платформи като Alibaba ще имат най-големи проблеми с прилагането на регламента, тъй като той е в разрез с целия им бизнес модел. Адвокатът преценява, че при технологичните гиганти адаптацията ще е по-лесна. 

„Една от най-големите опасности пред ежедневието на съвременния потребител е прекомерната концентрация на информация в големите платформи и дигитални компании. Има много начини да се контролира какво се случва с информацията, самите компании предприемат мерки за прозрачност и отчетност за това какво правят с тези данни, но не бива да бъдем наивни – ясно е, че се злоупотребява по един или друг начин с тези данни“, коментира Димо Господинов.

Адвокатът припомни, че срещу компанията майка на Google Alphabet бе подаден колективен иск за обезщетение на стойност 5 милиарда долара в САЩ, в който се твърди, че технологичният гигант събира чувствителна информация от сърфиране в режим инкогнито. „В иска, освен обезщетение, се цели и Google да спре тази практика. Стигна се до споразумение, в което компанията обеща да изтрие събраните данни“, отбеляза адвокатът.

Господинов обясни, че чрез функцията инкогнито потребителите са анонимни само за браузъра, в който сърфират, но сайтовете, които посещават продължават да събират информация за тях. По думите му Google няма контрол върху останалите сайтове, а искът е целял да убеди регулаторите, че технологичният гигант умишлено е заблуждавал хората за функциите на режима за сърфиране. „Сега в Google ще са задължени да опишат точно какви данни ще бъдат събирани в режима“, уточни адвокатът.

Проследява ли се интернет потреблението на хора в поверителен режим?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още