IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Събев: Ще изчакаме поне до лятото, преди да видим понижаване на лихвите

Рискове за България след атаката на Иран срещу Израел са бежанска вълна, скъп петрол и Украйна на заден план, предупреди икономистът

16:28 | 15.04.24 г.

Не съм сигурен, че сега е добро време за понижаване на лихвите от страна на централните банки. Гръбнакът на инфлацията още не е пречупен и има много силни инфлационни очаквания, особено в икономики като българската, където освен обективни фактори, се намесват и много субективни. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Димитър Събев, икономист от Институт за икономически изследвания към БАН.

„Ще изчакаме поне до лятото, дори и до по-късно, преди да видим понижаване на лихвите“, прогнозира той и напомни, че от края на миналата година има засилваща се риторика, че е крайно време лихвите да бъдат намалени.

Според икономиста това е разбираемо, защото при по-ниски лихви се отварят възможности за нов бизнес и нови начинания – капиталови или реални инвестиции.  „Вечната дилема на модерните финанси е, да не пречупим и гръбнака на икономиката и на растежа, заедно с гръбнака на инфлацията. "Мисля, че сега ще изчакат преди да понижат“, смята д-р Събев.

По думите му, когато обаче говорим за военна икономика, то тя е несъвместима с високи лихви. „Тоест, когато има видима ескалация на световните бойни полета, трябва да знаем, че лихвите ще бъдат ниски, а паричната политика ще бъде охлабена“, коментира икономистът.

По повод атаката на Иран срещу Израел д-р Събев направи сравнението, че „светът стана концерт от апокалиптични прогнози". "Човек, за да запази здравия си разсъдък, трябва да се дистанцира отчасти от това. Трудно е. От една страна, светът е на ръба на пълномащабна война, и то междублокова, цивилизационна, световна. От друга страна трябва, да се научим да живеем с това и да се мъчим да го променим към мир“, съветва той.

Икономистът посочи, че рисковете за българската икономика от ескалацията на конфликта в Близкия Изток са по-скоро косвени. „Този конфликт, за щастие, е далеч от нас и ако не прерасне в Трета световна война, при нас нещата ще останат до голяма степен спокойни“, очаква Димитър Събев. И уточни, че косвените щети идват по три направления.

„Първото е свързано с бежанската вълна, като е възможно натискът през южната ни граница да се засили. Дестабилизацията в региона ще доведе до това. Второто направление касае цената на петрола, която движи световните цени, като първата реакция е леко понижение“, коментира икономистът и посочи, че петролът вече е отчел рискова премия при нагнетяването на напрежението през миналата седмица и спекулациите за недостиг намаляват. И предупреди, че това обаче може да е затишие пред буря.

Икономистът заяви, че българската икономика леко се стабилизира в момента и причината за това е и цената на петрола. „В много страни по света това се случва за сметка на засилваща се безработица и рецесия – надяваме се това да не е така и за България“, добави той.

Д-р Събев обясни, че третата линия, по която конфликтът с Иран може да засегне България, е отклоняване на вниманието от войната в Украйна. „Знаете каква гореща битка се води на няколкостотин километра от границата на България, а фокусът на световното внимание се измества и Украйна и остава европейски въпрос. Русия получава открехнат прозорец за настъпление в този регион, като това директно се отразява в дестабилизация на България по линия на вътрешната сигурност, по линия на транспорта, туризма, селското стопанство и безброй други“, подчерта анализаторът.

Вреди ли политическата класа на икономиката? Какво трябва да знаем за нивото на фискалния резерв и коментарите около него? Имаме ли повод за тревога? Какви са изводите след атаката на Иран срещу Израел?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още