IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще подкрепят ли инвеститорите здравословна корекция на пазарите

Вече никой не обръща внимание на лихвите, златото ще тества 2500 долара за тройунция, коментира Димитър Калъпов от "Варчев Финанс"

16:07 | 12.04.24 г.

На пазарите има поле за малко здравословна корекция, която ще даде добри нива за позициониране отново по посока на основния тренд. Пазарите бързо се възстановяват от лошите новини, като инвеститори се възползват, за да купуват спада. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи инвестиционният консултант Димитър Калъпов, ръководител на търговията във "Варчев Финанс".

„Компаниите ще представят силни резултати през новия сезон на отчетите, които отново ще подкрепят пазарите. Трендът нагоре е устойчив, като това се подкрепя и от данните, и от настроенията на инвеститорите“, коментира той.

По думите му очакванията на пазарите вече включват и да няма понижения на лихвените проценти в САЩ след последните данни за инфлацията, или да има едно понижение в края на годината. „Пазарите се забавиха първоначално след публикуването на данните, но това ще е временна спирка за големите индекси и компаниите с голяма пазарна капитализация“, посочи инвестиционният консултант.

Според него почти никой вече не обръща внимание на самите лихвени нива, тъй като и „заетостта остана пълна, и икономиката се справя с високите лихви“. „Трендът и бичите настроения ще продължат да се развиват до края на годината“, очаква Димитър Калъпов.

Той обясни, че запазването на високите лихвени нива продължава да държи доходността по облигациите висока, но в момента има пренасочване на капитали към по-рискови активи. Калъпов смята, че при една нова ескалация на глобалните конфликти, облигациите отново ще излязат на фокус.

„Много е вероятно Европейската централна банка да намали лихвите преди Федералния резерв още през юни и след това да заеме изчаквателна позиция. Вероятно ще има и второ намаление до края на годината, но това ще има негативен ефект върху еврото. След понижението може да има насочване на капитали към европейски компании, като енергийният сектор е особено атрактивен“, анализира ситуацията инвестиционният консултант.

Той отчете, че търсенето от централните банки, особено от БРИКС, в опита им да се отвържат от влиянието на долара, и очакванията за намаления на лихвите подкрепят ръста на златото през последните седмици.

"Когато има такъв силен и устойчив тренд, той се самоускорява и се включват по-малки инвеститори и трейдъри. Ключовото ниво, което реално ще определи посоката на златото, е 2500 долара за тройунция – то ще бъде тествано и при пробив може да видим и по-високи нива", не изключи Димитър Калъпов.

Устойчив ли е възходящият тренд на американските акции? Кога ще е удобно за влизане в акциите на компании с по-малка капитализация? Как AI води до по-високи печалби, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още