IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Геополитиката е фактор за търсенето на злато

Попълване на резервите на централните банки на BRICS и прогнозите за намаления на лихвите със задържане на инфлацията ще подкрепят цената, прогнозира Крум Атанасов

16:24 | 09.04.24 г.
Експерт: Геополитиката е фактор за търсенето на злато

Геополитиката е фактор за търсенето на злато. Войните създават несигурност и това води до подкрепа на златото като актив – то достигна нов рекорд от 2365 долара за тройунция и нищо не показва, че ръстът може да спре или да следва сериозна корекция. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Крум Атанасов, собственик на iGold.

„Най-силното увеличение в търсенето на злато е в централните банки, особено на страните от BRICS, които попълват своите резерви като защита срещу геополитически рискове. Прогнозите за намаления на лихвите показват задържане на инфлацията, което също ще подкрепя цената в близките месеци“, очаква експертът.

Той обясни, че Китай представлява около две-трети от покупките на централните банки, което води до това, че Западът губи формирането на цената. „Лондон и Ню Йорк губят формирането и цените за физически метал на местните пазари в страни като Китай са по-високи. Сходно е и положението в Турция – в момента в страни като Турция се изкупува злато по-скъпо, отколкото в България и западната част на света продаваме“, разкри какъв е трендът на пазарите Крум Атанасов.

Според него по-високите цени на златото няма да охладят ентусиазма на централните банки от BRICS, които ще продължат да търсят по-голяма защита срещу влиянието на долара, както и за да подкрепят своя бъдеща евентуална обща валута, докато не постигнат поне нивата на златните резерви на Запада.

Атанасов съобщи, че всички страни от BRICS държат официално около 6 хиляди тона злато, докато Западът разполага с около 21 хиляди тона. Той напомни, че централните банки от западния свят също са нетни купувачи.

„Сигналите за лихвите от централните банки показват, че инфлацията ще се задържи. Няма и причини да се прогнозира скорошен край на конфликтите в Близкия изток и Украйна – тези фактори ще подкрепят златото и не може да се говори за FOMO ефект (страх от пропускане) или някаква голяма мания на пазара“, посочи Атанасов.

Той обясни, че в момента няма данни, които да показват, че цената на златото може да падне въпреки бързия ръст, който би предполагал корекция. „Златото бе изненада за пазарните участници – няма признаци за нещо повече от временна, локална корекция“, смята експертът.

Защо настъпи корелация в цените на златото и среброто? Как инвеститорите да се предпазят от „стадното поведение“ през идните месеци? Ще има ли локална корекция в цената на златото?

Материалът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още