IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Вълков: Централните банки показват независимост в година на избори

Инвеститорите очакват три лихвени намаления от Фед – погледите са в инфлацията, посочи началникът на Управление „Трежъри“ в ББР

11:43 | 25.03.24 г.

В година, наситена на избори в цял свят, е тенденциозно да се види политически натиск върху централните банки, но засега действията на банките показват независимост, коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Петко Вълков, началник Управление "Трежъри" в Българската банка за развитие.

Той отбеляза, че през тази седмица инвеститорите ще следят внимателно инфлационните процеси, най-вече как ще се отразят те на очакванията за три понижения на лихвите в САЩ. Той припомни, че доскоро инвеститорите очакваха шест намаления от страна на Федералния резерв, но сега прогнозират три, което и основният план на централната банка в САЩ.

„Очаква се намаленията от страна на Федералния резерв да започнат в средата на годината, като инвеститорите остават оптимистични и смятат, че икономиката в САЩ се движи добре, посочи Вълков. – Планът в момента е за три лихвени намаления през тази година, но настроенията на Фед зависят от данните за инфлацията, които се следят зорко от инвеститори и банкери“.

Според експерта под натиска на лошите икономически резултати в еврозоната Европейската централна банка (EЦБ) може предприеме понижение на лихвените си проценти още в средата или през втората половина на годината.

„ЕЦБ започна цикъла на повишения по-късно от Фед, но икономическите данни в еврозоната не са оптимистични, което би накарало ЕЦБ да действа бързо. Има прогнози за намаление през втората половина на годината“, обясни Петко Вълков.

Той очаква водещото за ЕЦБ да е състоянието на БВП на държавите от еврозоната, като в същото време очакванията са инфлационните процеси да се забавят на фона на глобалната тенденция. Вълков даде пример с Швейцарската централна банка (SNB), която намали лихвите си, но смята, че това няма да служи за знак на останалите централни банки, тъй като швейцарската икономика е специфична.

„Очаквано, Английската централна банка (АЦБ) не предприе намаление на лихвите, но дава сигнали, че са готови да отслабят финансовите условия, ако пазарите го налагат“, анализира ситуацията експертът.

Защо МВФ се опасява от натиск върху решенията на централните банки? Защо турската централна банка през последната си година се връща към ортодоксалната си парична политика?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още