IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пазарните нагласи и поведението на избирателите не предполагат редуциране на лихвите

Може да видим големи разпродажби на пазарите след изборите в САЩ, предупреди д-р Боян Иванчев

21:33 | 09.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическият вот в САЩ ерозира, като избирателите ще са предимно повлияни от емоции, което не е добре за икономическия просперитет на страната. В близко бъдеще по-скоро няма да видим паритет между долара и еврото, като в дългосрочен план е много трудно да се направи подобна прогноза, коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС.

Според него с поведението на централните банки и пазарите трудно може да се очаква паритет между еврото и долара, не може да се направи и прогноза в дългосрочен план, тъй като има много неизвестни, затрудняващи изчисленията. В момента различни централни банки по света искат да стимулират валутите си, за да се конкурират с долара.

Д-р Иванчев обясни, че това се прави чрез валутна интервенция или увеличение на лихвения процент. „Но валутната интервенция рядко може да помогне, ако има засилен тренд към отслабване, тъй като трудно ще се борят с пазарните нагласи. Интервенцията крие своите рискове, като е възможно да доведе до ерозия на валутните резерви на централната банка“, предупреди финансистът.

Д-р Иванчев отбеляза, че валутният пазар продължава да е волатилен и отчита големи колебания. „Очакванията са фондовият и валутният пазар да останат в това състояние поне до изборите в САЩ, тъй като изходът от вота е неясен, а политическите борби водят до несигурност на пазарите“, посочи той.

Финансистът смята, че независимо от победителя на изборите в САЩ ще има много несъгласни и политически атаки срещу него от опозицията, което може да доведе до сериозна разпродажба на пазарите, породена от неяснотата за управлението. Тази разпродажба, по думите му,  може да започне още при наближаването на изборния ден.

Д-р Иванчев отчете, че в последния месец се наблюдава сериозна промяна в очакванията на пазарите за лихвените намаления от страна на Фед. „Индексът, който изчислява вероятността за промяна в лихвените проценти, преди месец е отчитал 25% вероятност за подобни намаления, а сега този процент е нула, което дава увереност да се направи заключение, че няма да станем свидетели на понижения на следващото заседание на централната банка“, смята той.

Финансистът съобщи, че инфлацията на месечна база в САЩ се увеличи с 0,4%, а на годишна е на равнище от 3,2%, което не предполага редуциране на лихвите. „Това се отразява и на валутните пазари, тъй като те консумират лихвения диференциал между еврото и долара. В Европа има много силни сигнали за рецесия, но инфлацията още е налична, което поставя ЕЦБ в трудна ситуация. Друг голям фактор за несигурността на пазарите е множеството избори, които ще се проведат тази година“, анализира ситуацията д-р Иванчев.

Той обаче отбеляза, че в САЩ се вижда устойчивост на БВП, въпреки рекордния бюджетен дефицит. „Трудно е да се каже кой фактор е водещ, при наличието на ефекта, свързан с отложеното потребление заради пандемията, опрощаването на множество студентски заеми, реакцията на потребителите, живеещи в условия на инфлация, или силният отбранителен сектор на страната, който е зает с поръчки за години напред“, изброи влиянието на множество фактори върху икономиката на страната финансистът. Той подчерта, че икономиката на северноамериканската страна се справя по-добре от тази в Европа.

Според него се вижда ясна промяна в политиките на демократическата и републиканската партия в САЩ, която изостри противопоставянето между двете. „Това противопоставяне ще се запази, а ядрата на двете партии ще гласуват на база емоции, повлияни от обвиненията и нападките между тях“, прогнозира д-р Иванчев.

Защо рационалното поведение на избирателите в САЩ се измества от икономическия към емоционалния вот? Ще продължи ли силното представяне на долара да притеснява пазарите?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още