IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Какво означават събитията в Близкия изток за световната икономика и пазарите

Залогът е много голям, в зависимост от това какво ще се случи сега между Иран и Израел, пише икономистът

06:27 | 15.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През този месец се наблюдава значителна ескалация на дългогодишното напрежение между Иран и Израел. И двете страни твърдят, че територията им е била атакувана по начин, който оправдава прякото отмъщение. И двете заплашват с по-нататъшна ескалация, въпреки че други държави призовават за спокойствие.

Независимо от това какво ще се случи по-нататък, мнозина смятат, че е премината важна граница в една неспокойна част от света, която преживя огромна човешка трагедия, особено през последните шест месеца. Това, което някои смятаха за относително овладяно неравновесие в Близкия изток, сега се превърна в опасно нестабилно неравновесие, в което участват много страни, пише Мохамед Ел-Ериан, президент на кеймбриджкия Queens’ College и главен икономист на Allianz, в коментар за Bloomberg.

С подновяването на търговията в понеделник трейдърите и инвеститорите ще реагират на повишените геополитически рискове, чието влияние на пазарите на активи може да бъде силно. Освен това те трябва да отчетат по-високата заплаха от стагфлационни ветрове за световната икономика в момент, когато инструментите на политиката за ограничаване на риска, като фискални и парични мерки, вече са прекалено разтегнати, а инфлацията в САЩ се оказва устойчива.

Независимо от мнението, че ескалацията този уикенд можеше да бъде много по-лоша, няма да се изненадам, пише Ел-Ериан, ако при отварянето на пазарите в понеделник цените на златото и петрола се повишат, а доходността на акциите и държавните облигации се понижи. Какво ще се случи след това, ще зависи от колективната мъдрост на инвеститорите и дали те ще заключат, че Иран и Израел са си изпратили взаимно послания и по този начин смятат, че засега са направили достатъчно. Това е и целта на международната дипломация, включително срещата на Групата на седемте в неделя. Всичко зависи обаче от оценката на ситуацията от страна на двете държави.

Световната икономика и пазарите са сравнително добре подготвени да се справят с еднократно увеличение на премията за геополитически риск. Те обаче не са добре подготвени да се справят с по-нататъшна ескалация, която би ангажирала по-силно повече страни.

Шокът в цените на енергоносителите, който би последвал подобна по-нататъшна ескалация, би задушил възстановяването на производството, което помага на страни като Германия и Обединеното кралство да излязат от техническата си рецесия. Това би усложнило и ситуацията с инфлацията в САЩ, която вече се оказа по-упорита, отколкото мнозина, включително Федералният резерв, очакваха. Това би затруднило структурните реформи, от които се нуждае Китай. И в крайна сметка ще засили движението към по-голяма международна икономическа и финансова фрагментация.

Залогът е много голям, в зависимост от това какво ще се случи сега между Иран и Израел. Надеждата е за деескалация там и на други места в Близкия изток, както в непосредствена, така и в по-дългосрочна перспектива. Това би помогнало да се ограничат неблагоприятните последици за световната икономика и пазари и, което е по-важно, да се спасят човешки животи и средства за препитание след трагичния брой смъртни случаи, наранявания и психически и физически увреждания през последните шест месеца. Дали обаче тази надежда ще се превърне в реалност, на този етап далеч не е сигурно, заключава Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още