IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда у нас забавя темпове, посочи експерт

Ситуацията може и да се промени през втората половина на годината

21:00 | 17.04.24 г.

Българските компании продължават да са активни в търсенето и наемането на кадри, но остават предпазливи. На трудовия пазар у нас се търсят както експерти, така и млади хора без почти никакъв стаж, но има забавяне на пазара. Това коментира Йоанна Кирилова, мениджър събития и продажби JobTiger, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Пазарът на труда тази година чувствително забавя темпове. Търсенето на млади хора има, но чувствително е намаляло. Компаниите са по-предпазливи в търсенето - гледат да покрият текущите нужди", посочи събеседникът.

Ситуацията може и да се промени през втората половина на годината, като компаниите отворят нови позиции, но за момента няма такава индикация "поне при търсенето на квалифицирани специалисти", добави Кирилова.

Тя потвърди, че е налице свиване в IT сектора, като България следва тенденциите от големите технологични компании в САЩ. Тенденцията ще продължи с навлизането на изкуствения интелект, смята събеседникът. 

Все повече се говори за преквалифициране на кадри и има много възможности за придобиване на нужните начални познания. "Компаниите и работодателите са отворени да посрещнат такива хора, които имат нужда от промяна", допълни гостът.

Студентите търсят преди всичко стажове, на които да придобият опит, сподели още Кирилова. Основен проблем за младите е да се почувстват ангажирани с кариерното си развитие, а компаниите от всички сектори ги търсят още от университетите.

Как компаниите задържат и привличат кадрите си може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още