IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в частния сектор нарастват с 5-7% през последните тримесечия

КТ "Подкрепа" и БСК в спор за икономическата изгодност от повишението на минималната работна заплата

15:34 | 31.08.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Заплатите в частния сектор нарастват с 5-7% през последните тримесечия

С 5 до 7% средно нарастват заплатите в частния сектор през последните няколко тримесечия. Това заяви пред Bulgaria On Air Камен Колев от Българската стопанска камара. По думите му повишаването на минималната работна заплата и на осигурителните прагове би довело до повече безработни на пазара на труда.

На противоположното мнение обаче са синдикатите. "Евентуално увеличение няма да генерира безработица", твърди Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

За минимално увеличение на осигурителните прагове за догодина се договориха синдикатите и бизнеса. Споразумение до момента е постигнато за 48 икономически дейности от общо 82. Средният ръст е едва 1,8%. Това означава, че профсъюзите са се съгласили с доводите на бизнеса, че икономическата ситуация ще доведе по-скоро до свиване на заетостта и фалити, отколкото до по-добри доходи за работещите.

Ако минималната работна заплата скочи с 10-15%, ще последва и нова вълна безработни и орязани заплати, смята бизнесът. "Представете си едно малко предприятие, което месечно дава 100 000 лв фонд работна заплата, то ще трябва вече да осигури 110-115 000 лв. Това вече е едно сериозно финансово бреме за някои от малките и средни предприятия", коментира Колев.

В общо 20 сектора праговете се запазват, а в тези с постигнати споразумения работят малко под 1,2 млн. души, но за над 260 000 от тях ръст на минималния осигурителен доход няма да има. В близо 30 бранша ще има увеличение на праговете, като в туризма и търговията ще е средно около 3,5%.

Само в 5 дейности през 2014 г. увеличението надхвърля 5%. Най-щедри догодина ще бъдат в консервната промишленост, където осигуровки вече ще се внасят средно върху минимум 437 лв вместо върху 387 лв. Ръстът е почти 13%. Секторът обаче осигурява хляб на по-малко от 60 000 души.

Синдикатите остават твърдо "за" увеличение на осигурителните ставки - всички прагове са по-високи от 340 лв, при минималната работна заплата от 310 лв. „Предложихме в една стъпка всички минимални прагове автоматично да бъдат обявени за минимални работни заплати, защото е абсолютно доказано между нас и работодателите, че това е истинска величина“, обясни Манолов.

Европейската комисия и Международният валутен фонд вече предупредиха страната ни, че осигурителните ставки ще надхвърлят реалните възнаграждения, тоест хората да се осигуряват на доходи, които не получават.

Само 27 млн. лв повече са постъпили в касата на НОИ след миналогодишното четирипроцентово увеличение на праговете. Тогава бяха договорени 57 споразумения от 85 сектора, в които са заети 1,4 млн. души.

Вижте репортажа по темата на Христиания Червенкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
KostaBee
преди 10 години
Трябва да покажа статията на шефа и да му искам 10% увеличение :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Винаги ми е било кофти от това словосъчетание """п а з а р н а т р у д а"""А *** ме убеждавай после, че не сме роби, след като можем да продадем единствено и само труда си, а може и да не можем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още