IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Долната камара на Конгреса одобри мерки за финансиране на държавни учреждения

Демократите обаче са против мерките "на парче", гласувани от републиканското мнозинство, а президентът Барак Обама е склонен да наложи вето

11:07 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нанси Пелоси и Хари Рийд правят изявление след срещата при Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нанси Пелоси и Хари Рийд правят изявление след срещата при Обама. Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите в американския конгрес, в която Републиканската партия разполага с мнозинство, тази нощ одобри редица мерки, насочени към частичното деблокиране на дейността на държавните агенции, съобщи Интерфакс.

Одобрени са законопроекти за финансирането на федерално ниво на парковете, музеите, националните паметници и здравните институции. Освен това са одобрени мерки за финансирането на общинските услуги във Вашингтон, за чието формиране отговаря Конгресът.

Представители на Демократическата партия се обявиха против приемането на тези мерки с желанието да бъде приет временен общ бюджет, а президентът на САЩ Барак Обама обяви, че е възможно да наложи вето върху решенията на републиканците.

Заради липсата на временен или постоянен бюджет вследствие на политическите препирни в Конгреса от вторник, когато започна новата финансова година в САЩ, редица държавни учреждения не работят, а над 700 000 души бяха принудени да излязат в неплатен отпуск.

Обама предупреди и бизнеса, че консервативното крило на републиканците е склонно да допусне страната да просрочи свои задължения, съобщи BBC. Правителството на страната ще привърши средствата, които все още има на разположение, към 17 октомври, освен ако не бъде повишен за пореден път таванът на държавния дълг.

Републиканците и демократите се обвиняват взаимно за липсата на споразумение за бюджета и за тавана на дълга. И по двата проблема републиканците настояват за отстъпки от страна на Обама и съпартийците му от Демократическата партия в замяна на осигуряване на финансирането на дейността на правителството. Основните им искания са за отмяна, отлагане или спиране на финансирането за закона, с който се реформира здравеопазването в САЩ, приет от демократите през 2010 г. Голяма част от залегналите промени в този закон, които впоследствие бяха потвърдени и от Върховния съд на САЩ, влязоха в сила от понеделник.

В телевизионно интервю, проведено вчера, Обама подчерта, че е „бесен“ заради това, което става.

Впоследствие президентът проведе разговори с лидерите на Конгреса, но те приключиха без споразумение, а лидерът на републиканците в Камарата на представителите и неин председател Джон Бейнър се оплака, че демократите не желаят да преговарят. „Всичко, за което помолихме тук, е обсъждане и справедливост за американците по закона за здравната реформа“, каза Бейнър.

Лидерът на малцинството на демократите в долната камара на Конгреса Нанси Пелоси обаче обвини републиканците, че „изместват фокуса“ на бюджетното споразумение. Лидерът на демократското мнозинство в Сената Хари Рийд пък обяви, че демократите „са ангажирани със закона за здравната реформа“ и че нито президентът, нито представителите на партията в Конгреса ще приемат промени в него като част от сделка за подновяване на финансирането на правителството.

Обама се срещна и с главните изпълнителни директори на някои от най-големите банки в страната, за да обсъдят тавана на дълга и други икономически проблеми. Банкерите са членове на Financial Services Forum – лобистка група, която заедно с още 250 компании изпрати писмо до Конгреса, призовавайки го да повиши тавана на дълга. След срещата Обама каза в интервю за CNBC, че е „важно те да разберат, че това ще има силно влияние върху нашата икономика и техните финансови резултати“.

Той добави, че не желае да преговаря „с екстремисткото крило на една партия“, докато 17 октомври наближава. „Посланието, което имам за лидерите, е, че за да се сдобием с правно гарантирани пълномощия за подновяване на дейността на правителството, за да осигурим разрешението на Конгреса за плащането на неща, които самият той е одобрил, не възнамеряваме да провеждаме поредица от преговори“, категоричен бе президентът на САЩ.

Също вчера директорът на американската Разузнавателна служба Джеймс Клапър предупреди, че спирането на работа на правителствените агенции сериозно уврежда възможностите за защита на страната. Пред комисия в Сената на САЩ Клапър обясни, че около 70% от служителите в разузнаването са пуснати в неплатен отпуск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още