IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприети са последните мерки за финансиране на правителството на САЩ

Към 17 октомври правителството ще изчерпи законните правомощия за заемане на средства, финансовият министър призова Конгреса да действа незабавно

12:22 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Предприети са последните мерки за финансиране на правителството на САЩ

Американското министерство на финансите е започнало да използва последните си инструменти, за да отложи момента, когато правителството ще изчерпи правомощията си за законно финансиране, съобщи ръководителят на ведомството Джак Лю, цитиран от Ройтерс.

В писмо до Конгреса на САЩ Лю посочва, че министерството на финансите се е отказало от някои реинвестиции на държавен фонд за валутен обмен и че ще предприеме замяна на дълг с Federal Financing Bank и Фонда за пенсиониране и трудоустрояване на цивилните служители.

Той повтаря и предишни свои изявления, че тези мерки ще позволят правителствените задължения да се задържат за кратко под определения таван от 16,7 трлн. долара, но че към 17 октомври правителството ще изчерпи законните правомощия за заемане на средства и ще остане с около 30 млрд. долара за плащане на сметки.

„Ако нямаме достатъчно средства на разположение, ще бъде невъзможно САЩ да покрият всички свои задължения“, подчертава министърът. „Поради тази причина почтително призовавам Конгреса да действа незабавно в изпълнение на отговорността си за удължаване на пълномощията за заемане на средства от страна на държавата“, добавя той.

От организацията с нестопанска цел Двупартиен политически център изчисляват, че САЩ ще започнат да просрочват някои от задълженията си между 18 октомври и 5 ноември.

Лю изтъква също, че започналото във вторник частичното спиране на работа от страна на правителствени агенции и излизането на служителите им в неплатен отпуск, които бяха предприети, след като Конгресът не успя да приеме законодателен акт за финансиране на правителството през новата финансова година, няма да се отразят „съществено“ върху предвижданията на министерството на финансите за началния момент на изтичане на пълномощията за заемане на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още