IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Минасян: Плоският данък не е здравословен за икономиката

Редно е богатите слоеве на обществото да помагат повече по време на икономически трудности, твърди макроикономистът

10:29 | 08.10.13 г. 61
Г. Минасян: Плоският данък не е здравословен за икономиката

През последните 2-3 години събираемоста на приходите е около 35% от БВП, а преди кризата е била близо 40%. Донякъде спадът се дължи и на наличието на плосък данък. Редно е богатите слоеве на обществото да помагат повече по време на икономически трудности. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air макроикономистът професор Гарабед Минасян.

Според него 10-процентния налог в България е най-ниският в Европейския съюз. „В Германия е 30%, но въпреки това инвеститорите отиват там, а не идват при нас. Очевидно не само данъчните нива са важни. Защо тогава ни е този десятък?“, пита макроикономистът.

„Институциите трябва да заработят качествено и тук не говоря за конкретни ведомства и организации. Необходимо е да бъде сменен целия фасон на публичния сектор.

Всеки политик избягва болезнените мерки, но те са необходими, особено по време на трудности. Например, плоският данък не е здравословен и това може да се промени още с бюджета за 2014 г. Ако в новия разчет не бъдат заложени истински реформи има опасност да не се сбъднат целите, заложени в него“, каза още експертът.

Гарабед Минасян е на мнение, че България изживява институционална криза. Когато институциите не работят добре, доверието спада, а тогава макроикономическите инструменти не дават необходимия резултат, обясни той.

По темата за увеличението на минималната работна заплата икономистът коментира, че това няма да повлияе съществено на хората, но и няма да бъде проблем за бизнеса, както твърдят някои експерти.

„Подозирам, че притеснението от страна на предприемачите идва от евентуалното изсветляване на икономиката, но нека не забравяме, че тези, които са в сивия сектор са там, защото държавата го допуска и създава предпоставки“, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

39
rate up comment 0 rate down comment 8
data
преди 10 години
Теоретично плоското облагане води по поляризиране на обществото - нещо за което Минасян говори доста отдавна . Исторически облагането първо е било пропорционално , а след това е еволюирало в прогресивно с различни стъпала на прогресията . Така като гледам за нас ще важи в пълна сила максимата, че който не познава историята си ще я преживее отново .За пишещите да вметна само че се смята че един от най-важните фактори за създаването на средна класа е именно прогресивното облагане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Много точно и конкретно говори професорът. Въпросът, защо въпреки 10% плосък данък инвеститорите не идват в БГ и аз много обичам да го задавам, но до сега смислен отговор не съм чул...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 0
Борса
преди 10 години
А може ли професорът да покаже статистика, че намалената събираемост се дължи на въвеждане на плоският данък, защото МФ казва друго? Нали при икономически подем държавата трупа излишъци (каквито имахме в немалки размери) именно, за да се подпомага бюджета във времена на криза и по-ниски данъчни постъпления (не заради плоският данък, а заради намалените доходи на хората и респ. печалбите на фирмите). Ако искат да ни върнат пак в ерата на офшорките да въведат пак прогресивното облагане и да видим кой пак ще го отнесе. Със сигурност няма да са богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 9
cokrat1
преди 10 години
Дуче ли искаш да бъдеш...ти си за затвора ...поради насаждане етническа омраза във форума...а оттам и в обществото!!!!Имаш късмет, че у БГ няма читава прокуратура!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 9
cokrat1
преди 10 години
Много неграмотно и объркано изказване!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 12
cokrat1
преди 10 години
Тоя Професор е много умен човек. Дай боже по-често да му дават думата по икономически теми. Изцяло го подкрепям. А иначе, за форума, ще е много добре ако неграмотни икономически хора, не коментират по икономически теми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Ако се въведе прогресивен данък, реално той само ще натовари хората със средни доходи. Богатите пак ще си плащат малко. А много богатите - въобще няма да плащат. И ще стане така, че хората със заплата от 1000-2000 леа и без богатство ще плащат огромни данъци освен че ще трябва да живеят под наем, а тия с малки доходи, но с голямо богатство/имоти/ ще получават помощи, като поощрение, че нищо не печелят от богатството си. А всеки имот трябва да създава доход, поне колкото един наем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
В БГ над 50% от бюджетните приходи идват от косвено облагане - ДДС и акцизи. Осигуровките са малко над 25-26%. Чак тогава идват ДОД 10% и корпоративен данък 7 %.Моите уважения към професора, но защо ми се чини, че прогресивна скала няма да повиши приходите в бюджета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 10 години
Абе пич, вземи отвори някой учебник по счетоводство преди да пишеш тези безумия тук.Този форум все повече и повече запада!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Заради тоя символичен данък имоти, в България е по-евтино да се държи затворено едно предприятие и в същото време да се внася отвън. По-лесно е да се държи имот без да се използва отколкото да се произвежда в него нещо. България е рай за офшорните фирми - та те не плащат никакви данъци, всичко изчезва навън. Ако имаше данък имоти поне този данък щеше да остава в държавата.Кои страни в Европа е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още