IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Минасян: Плоският данък не е здравословен за икономиката

Редно е богатите слоеве на обществото да помагат повече по време на икономически трудности, твърди макроикономистът

10:29 | 08.10.13 г. 61
Г. Минасян: Плоският данък не е здравословен за икономиката

През последните 2-3 години събираемоста на приходите е около 35% от БВП, а преди кризата е била близо 40%. Донякъде спадът се дължи и на наличието на плосък данък. Редно е богатите слоеве на обществото да помагат повече по време на икономически трудности. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air макроикономистът професор Гарабед Минасян.

Според него 10-процентния налог в България е най-ниският в Европейския съюз. „В Германия е 30%, но въпреки това инвеститорите отиват там, а не идват при нас. Очевидно не само данъчните нива са важни. Защо тогава ни е този десятък?“, пита макроикономистът.

„Институциите трябва да заработят качествено и тук не говоря за конкретни ведомства и организации. Необходимо е да бъде сменен целия фасон на публичния сектор.

Всеки политик избягва болезнените мерки, но те са необходими, особено по време на трудности. Например, плоският данък не е здравословен и това може да се промени още с бюджета за 2014 г. Ако в новия разчет не бъдат заложени истински реформи има опасност да не се сбъднат целите, заложени в него“, каза още експертът.

Гарабед Минасян е на мнение, че България изживява институционална криза. Когато институциите не работят добре, доверието спада, а тогава макроикономическите инструменти не дават необходимия резултат, обясни той.

По темата за увеличението на минималната работна заплата икономистът коментира, че това няма да повлияе съществено на хората, но и няма да бъде проблем за бизнеса, както твърдят някои експерти.

„Подозирам, че притеснението от страна на предприемачите идва от евентуалното изсветляване на икономиката, но нека не забравяме, че тези, които са в сивия сектор са там, защото държавата го допуска и създава предпоставки“, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

19
rate up comment 29 rate down comment 4
qnidopi
преди 10 години
Ей просто животно е това българина.. ***, *** та чак вдлъбнат. МНОГО ми се иска да въведат един програсивен данък ДОД с необлагаем минимум. Да видят с очите си всички тия *** дето го подкрепят как изведнъж повечето хора дето карат коли за по 80 хил. лв. ще се окажат в НАП с доходи около необлагаемия минимум. А те тъпанарите с 800 лв заплата ще влизат в следваща степен на данъка и ще ги дерат ОЩЕ по-яко... и ще им е тъпооо, ама яко. Пък ако имаме късмет като се срине жалката събираемост до нива близки до 0-та може да резнат и социалните помощи на ***.. ДАЙ БОЖЕ!!! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 7
ashopov
преди 10 години
"Редно е богатите слоеве на обществото да помагат повече по време на икономически трудности, твърди макроикономистът" - 10% на 10 000 лв. е повече от 10% на 500 лв. Съвсем отделно, е че точно "богатите кръгове на обществото" не плащат данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Сега ... ако някой смята, че с 2000-3000лв месечен доход от заплата е богат, трябва сериозно да преосмисли някои неща в битието си. Въртим, сучем и все до данъка на бачкерите опираме. Най-интересното е, че и те самите искат да се вдигне с много, много %, като си мислят, че ще смъкна 3/4 от богатството на ония горе. Е, как да не им го вдигнеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 15
data
преди 10 години
Преди да се коментира дали действа или не пропорционалното облагане то трябва наистина да стане такова - демек да обхване всички доходи в икономиката . Едва на следващ етап идват темите за необлагаем минимум и трябва ли да минаваме към някаква прогресия и каква трябва ада бъде тя . Все пак не бива да се забравя че според доктрините на МВФ подоходните данъци е добре да бъдат умерено прогресивни .п.п. Не мога да разбера от каква висота форумните светила коментират проф. Минасян .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Тва е за големите риби :) и трудно става ако данъчните не си затворят поне едното око ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 10 години
Има си много начини да избягаш от данък печалба.Най лесния е да се замислиш коя офшорна зона ти е най близо. За другите ти трябват и кадърни финансисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Всъщност, от данък печалба няма къде да избягаш - да няма да го внесеш като данък печалба, но ще го внесеш като ДОД. Само че от данък дивидент бягаш да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 10 години
Що се отнася до собствениците на фирми със заплати над 5000 лв, то в момента влизане в сила на прогресивния данък, техните заплати ще паднат на минимума. Те също не са ***.За необлагаем минимум идеята като идея е добра, но трудно реализируема. Причината е, че моментално след въвеждане на необлагаем минимум към тези 400.000 души, които са и сега на минимална заплата ще се присъединят още поне толкова.Решението засега не е толкова в данъците, колкото в дисциплината. От тези 400.000 души, които на хаертия са на минимална заплата поне 60-70% вземат и пари на ръка. Това трябва да спре държавата, но се иска воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
"На бас се хващам, че към 70% от тях са собственици на фирми, които искат да избегнат хем данък печалба, хем данък дивидент."Как ме излови :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Защото, ако има изключения от правилото, веднага на правилото му се намира цаката през изключенията. Кажем ли ексизтенц. минимум, веднага ще се пита кой е ексистенц минимума са, тва според НСИ или според цената на хляба?. Да ама хората имат семейства и Пешо ше каже Да, ама Гошо зима минимална и не плаща 10%, *** е сам, а аз зимам 40 лева над минималната и плащам 10%, жена ми е без работа, имам 2 деца и мизерстваме, искам семейно облагане .. И ТЕ ТАКА!Ако се сметне, че с некви пари не може да се живее, вдигаме мин. заплатата, но не пипаме правилото за данъка.Ако се прецени,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още