IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Минасян: Плоският данък не е здравословен за икономиката

Редно е богатите слоеве на обществото да помагат повече по време на икономически трудности, твърди макроикономистът

10:29 | 08.10.13 г. 61
Г. Минасян: Плоският данък не е здравословен за икономиката

През последните 2-3 години събираемоста на приходите е около 35% от БВП, а преди кризата е била близо 40%. Донякъде спадът се дължи и на наличието на плосък данък. Редно е богатите слоеве на обществото да помагат повече по време на икономически трудности. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air макроикономистът професор Гарабед Минасян.

Според него 10-процентния налог в България е най-ниският в Европейския съюз. „В Германия е 30%, но въпреки това инвеститорите отиват там, а не идват при нас. Очевидно не само данъчните нива са важни. Защо тогава ни е този десятък?“, пита макроикономистът.

„Институциите трябва да заработят качествено и тук не говоря за конкретни ведомства и организации. Необходимо е да бъде сменен целия фасон на публичния сектор.

Всеки политик избягва болезнените мерки, но те са необходими, особено по време на трудности. Например, плоският данък не е здравословен и това може да се промени още с бюджета за 2014 г. Ако в новия разчет не бъдат заложени истински реформи има опасност да не се сбъднат целите, заложени в него“, каза още експертът.

Гарабед Минасян е на мнение, че България изживява институционална криза. Когато институциите не работят добре, доверието спада, а тогава макроикономическите инструменти не дават необходимия резултат, обясни той.

По темата за увеличението на минималната работна заплата икономистът коментира, че това няма да повлияе съществено на хората, но и няма да бъде проблем за бизнеса, както твърдят някои експерти.

„Подозирам, че притеснението от страна на предприемачите идва от евентуалното изсветляване на икономиката, но нека не забравяме, че тези, които са в сивия сектор са там, защото държавата го допуска и създава предпоставки“, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

9
rate up comment 26 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 10 години
Не бе пич, това е тема, която няма смисъл да се разисква, защото тези пари няма да могат да се съберат в България.Бяха искарали някаква статистика, че 45.000 души вземат заплати над 5000 лв. На бас се хващам, че към 70% от тях са собственици на фирми, които искат да избегнат хем данък печалба, хем данък дивидент. останалите са, както Перник казва, мениджъри в международни фирми, които не си крият доходите.Въпросът е, че в момента в които на един мениджър, който взема да кажем 7000 лв заплата, му се вдигне данъка на 40-50%, то автоматично ще си набие шута от България, защото нетното възнаграждение ще му падне от 6100 на 4000 лв (при 40% данък). Тези хора не са ***, за да стоят тук, да се осигуряват в БГ и да вземат след време мизерни пенсии, да нямат никаква здравна система и да получават в пъти по малко отколкото в Европа.Точно това компенсира досега плоския данък и затова има все още някакви кадри в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
ert
преди 10 години
Това за какво се харчат парите е друг въпрос.Тук говорим дали трябва да имаме плосък данък или прогресивен.Аз нямам предпочитания между двата типа данък, но защо не се помисли за някакъв необлагаем минимум? Ако човек работи за минимална заплата или под нея, и се намира под нивото на екзистенц минимума като доход, защо трябва и той да плаща 10%, колкото плаща и богаташа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
Така е. Затова и не съм му дал следващата тема за размисъл - а именно: Защо си мисли, че държавата като ги събере тези пари от богаташа (да допуснем че той ги плати), те ще бъдат похарчени за да бъде направен по-добър живота у Перник :) ДОДа не е целеви данък, значи Орех може да си Шарне тия пари на когото си иска за каквото си иска - примерно за бонус на правителството и всички зам. министри поради добре остригани перничани. Но.. то Гарабед за такива като него ги разправя тия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 7
i_ivanov80
преди 10 години
Лошото е, че Перник няма да може да осмисли това, което му казваш.Ако му кажа, че при въвеждане на прогресивен данък събираемостта в България ще падне и то драстично, той също няма да го разбере.А в България подобни иконосмисти като този *** горе има колкото искаш. Хора, които никога не са се докосвали до истинска пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 19
pernik
преди 10 години
Прав си, обаче не съвсем. Понякога ще плати. Понякога няма да плати 40%, но пак ще плати някаква сума за да направи схемата за по-малко плащане. Ако може да я направи, разбира се. Има и такива, които не винаги правят схеми, предпочитат да платят и да покажат колко са богати. Има и мениджърски позиции с огромни заплати и от междунардни корпорации, които също ще платят, защото не правят далавери за дреболиите.Въпросът е, че има един огромен дял местни бизнесмени, които са с интерес да е 10% плосък данъка и така реално си препират официално парите срещу едни мижави 10%.И това е от точка за богатите. За бедните има логика да искат необлагаем минимум, обаче няма как да стане когато те трябва да плащат и за ниския данък на богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 8
vzhekoff
преди 10 години
Що не ходиш да си развиваш тезите в "Работническо дело" ? Тук не е твоят форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 8
misanthrope
преди 10 години
Богаташа никога няма да плати 40% данък Перник!Плащат бройлерите. Богараша обикновено има бизнес и има поне 10 начина да не плати или поне да отлага до безкрай плащането на данък, само че при 10% просто си го плаща и не се занимава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 40
pernik
преди 10 години
Което си е истина, така си е. Десятъкът си е един от най-несправедливите данъци прилаган у нас. Всички плащат 10% данък, независимо от дохода, и бедняка, и богаташа, това го няма и в най-богатите страни. Нормално е богаташа да плаща 40-50% дори ДОД, така е справедливо, иначе на 10% плосък данък си пере парите директно срещу 10%. То затова го и въведоха, за да може хората да си оправят произхода на парите срещу едни мижави 10%, беше си в интерес на богатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 9
misanthrope
преди 10 години
Кой беше са тоя Гарабед и къде е Киркор, че му се дава и трибуна. Много обичам като се замерят с размити понятия като "здравословно за икономиката" "Инвеститорите отиват там а не идват тук", "Нужни са реформи" и подобни с нищо неподплатени твърдения, но галещи слуха на масовия слушател. Той и без тва нищо няма да разбере от аргументирана теза, така че дай да му кажем каквото иска да чуе, да може да се наместя някъде и аз да разпределям тия пари, дето ще ги съберем като вдигнем данъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още