IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Тонев: Надзорът на НЗОК трябва има свободата да определя бюджета си

В Бюджет 2014 г. приходите със сигурност ще бъдат по-малко от заложените, твърди директор на Военномедицинска академия

11:50 | 25.10.13 г.
С. Тонев: Надзорът на НЗОК трябва има свободата да определя бюджета си

В новия бюджет за 2014 г. приходите със сигурност ще бъдат със 700 млн. лева по-малко. Елементарната сметка за НЗОК и НОИ показва тази сума. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air ген. Стоян Тонев, директор на Военномедицинска академия.

По думите му Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса трябва има свободата да определя бюджета, а не финансовият министър.

„Здравеопазването служи като буфер на финансовия министър, а от него идват само 30%. Не е нормално да идват от него 30% и да иска да определя целия бюджет. Останалите пари идват от всички български граждани“, коментира Тонев.

Тонев обясни, че проблемите в българското здравеопазване са заради лоша организация по ефективното харчене на средствата. „Причините за преразходите в болниците са няколко. Още през 1998 г. е изчислена общата сума за всяко едно лечение и процедура. Още оттогава се казва, че ги нямаме тези пари и болниците задлъжняват, а дълговете ги плаща целия народ“, каза той.

По думите му има 10% от българите, които не са лекувани добре и те струват много по-скъпо на държавата, отколкото, ако са здрави.

Вижте подробности от разговора във видеоматериала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още