IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Миков: 2014 г. ще донесе пълна катастрофа за българската енергетика

Управляващите не обръщат внимание на важни фактори за енергетиката, твърди бившият директор на НЕК

12:47 | 15.11.13 г. 11
Георги Миков: 2014 г. ще донесе пълна катастрофа за българската енергетика

Понижаването на цената на тока трябва да бъде предизвикано по пазарни причини, а не по административен път. Няма как да очакваме, че ще има положителен ефект. Това каза в ефира на Bulgaria On Air бившият директор на Националната електрическа компания Георги Миков.

Според него решението ще доведе до задълбочаване на проблема в българската енергетика и увеличаване на задлъжнялостта.

Миков изрази несъгласието си с последните промени на закона и ги определи като „популистки и неадресирани реално до никого“. „Беше изтъкнато, че с намалението ще се промени качеството на услугата – всеки разумен човек би трябвало да е наясно, че с едно намаляване на цените няма как да очакваме повишаване на качеството“, коментира той.

„Българският енергиен холдинг беше създаден през 2008 г. с идеята да консолидира активите на енергийните дружества. Целта беше да стане значим за финансовите институции в Европа и света, както и за регионалния пазар. Липсата на каквато и да било стратегия и последователност не доведе до нито едно от двете“, подчерта Миков.

Той прогнозира, че 2014 г. ще доведе до пълна катастрофа българската енергетика, ако всичко продължава по сегашния начин.



Според него е необходимо управляващите да обърнат внимание на случващото се в света, на международните пазари, за да се установи кое ще бъде в полза на българските потребители.

„В момента САЩ от нетен вносител на петрол и газ се превръща в износител. По прогнози през 2015 г. САЩ ще станат нетен износител номер едно. В същото време ние правим една тръба от Русия, която не знаем колко ще струва, не знаем защо я правим, нито при какви условия“, каза още той.

По думите му друг проблем е, че не си даваме сметка, че целият натиск от страна на петрола се отразява върху цената на въглищата. „Европа е залята с американски въглища и централите ни стават тотално неконкурентни“, поясни Миков.

Той посочи, че АЕЦ „Козлодуй“ е безспорен източник на енергия и е необходимо тя да бъде разпределена по различен начин.

„Има два варианта. Първият - цялата тази енергия да отива на вътрешния пазар за крайно потребление за домакинствата и малките предприятия – по разумно е. Вторият - държавата да сложи данък върху тази енергия, цената да стане на средно ниво за региона, както в Германия. Приходите ще бъдат прибирани от държавата и може да се подпомогнат нуждаещите се българи, а не, както сега, всички с намаление цената на тока“, каза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
Бедните имат едно нещастие - те не са били в ДС и ли в милицията, не са били в ЦК на БКП, не са били и в СИК, ВИС, *** и друга фирмаИ не са надничари като тебе тук в сайтоветеТолкова по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
***-аджийската теливизия дава материали за ***--аджииския сайт, подкрепящ на живот и смърт СИК-аджията Боко БорисовЕгати смешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
При цена от над 25 ст на киловатчас си правя собствен ВЕИ проект за домакинството и ми се изплаща за 5-7 години, след което съм на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
senzor
преди 10 години
Няма защо да търсят крадците - всички ги знаят.Насърчаването на безделието е държавна политика осъществявана чрез помощи за социално слаби, но напълно прави и здрави хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Както се казва - бедна ви е фантазията :))) - не се ограничавай до 30 ст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
А не е ли по-разумно да им се преразгледат разходите на всички в енергийната система и цената да си стане с реална стойност! Не веднъж се писа в много медии, че всички си надуват разходите и най-незаконното в цената към редовните лоялни платци се калкулират загуби от непотребена от тях - открадната от трети лица енергия!? Абсурд! АБСУРД! защо лоялния да плаща нереалната цена!>? Ами да си търсят крадците и да си ги съдят бе! Другото е да заведем колективен иск срещу доставчиците за нереална цена на реално употребена енергия, понеже добавката за загубите не е проблем на потребителя! Айде малко европейски да мислим не сме в Сомалия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Моля се да не сте прав! Такава цена е непосилна за 80-90% от българите! Освен че няма да бъде реална! Понеже тези които са я определили в народното събрание са я измислили защото са свързани лица. както се видя с Бисеров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Др. Миков, ако ми бяхте служител на момента Ви гонех! Какъв пазарен принцип, като всеки изкуствено надува разходите си с недопустими плащания на свързани фирми със себе си и лъже в инвестициите! Когато собственици на фотоволтаици са и законодатели - разбирате ли ,че тук няма "пазарен принцип"! Цената на тока не може да бъде над 10 стотинки! НЕДОПУСТИМО Е! НЕ МОЖЕ СТОКА ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПЛАЩАНА ОТ НАРОДА МАСОВО!ВАШИТЕ ДУМИ СА ЛОБИСТКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 10 години
Aз съм казал че много скоро ще видим цени от 25-30 стотинки за киловат.Някои ми се смеят.Ще видим кой ще се смее последен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Пак социализъм - ще обложим някаква стока с данък, че да стане тя скъпа, а парите от данъка ще дадем на част от потребителите ... И защо ? Защо изобщо стоките в магазините да са с еднакви цени за всички ? Дайте да напишем - един хляб за бели работещи българи с 2 деца - 10 лв. Един хляб за *** - 10 ст. Бедните - да пътуват без пари в колите на тези които карат. А, да не забравяме - жените - общи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още