IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент отново умува над проектобюджета за следващата година

По информация на „Катемерини“ финансовият план за 2014 включва съкращения за над 1 млрд. евро.

16:12 | 21.11.13 г.
<p>
	Самарас: Гръцкото общество е изтощено от седемгодишната рецесия и високата безработица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самарас: Гръцкото общество е изтощено от седемгодишната рецесия и високата безработица. Снимка: Ройтерс

Гръцкият парламент ще разгледа днес проектобюджета на страната за следващата година. Той ще бъде представен от финансовия министър Янис Стурнарас, въпреки че и вчера кредиторите и Атина не постигнаха споразумение.

Гръцкото издание „Катемерини“ цитира свои източници, според които бюджетът ще включва серия съкращения за над 1 млрд. евро. От тях около 600 млн. евро ще бъдат спестени от системата за социална сигурност.

В приходната част са заложени приходи от допълнителни 350 млн. евро като резултат от приложените реформи в

сферата. Други 100 млн. евро ще се влеят в хазната вследствие на подобряването на икономиката на страната.
Според гръцките медии докато правителството очаква бюджетен излишък, кредиторите подчертават, че ще има дупка в новия бюджет.

Фактът, че т.нар. 'Tройка“ не даде своята резолюция за проектобюджета обаче означава, че трябва да бъде гласуван допълнително в началото на следващата година. Кредиторите се връщат в Атина в началото на следващия месец. Те трябва да дадат зелена светлина за отпускането на поредния транш от спасителната програма за Гърция преди 9-и декември, когато е следващото заседание на eврогрупата.

В петък гръцкият премиер Андонис Самарас пристига на ключово посещение в Берлин. Целта на пътуването му е да защити позицията, че страната му има червени линии в преговорите с „тройката“ и не е подготвена за допълнителни съкращения. Според Самарас гръцкото общество е изтощено от седемгодишната рецесия и високата безработица, достигаща до 28% от работоспособното население.

Вижте повече в материала на Bulgaria on Air.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още