IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият индекс на Китай бележи спад през януари

Измерителя се понижава с около половин процент на месечна база

13:52 | 01.02.14 г.
Производственият индекс на Китай бележи спад през януари

Забавяне на производствената активност в Китай към януари 2014 г. отчита местната статистика.

Индексът за нагласите сред мениджърите по доставките PMI (Purchasing Managers' Index) се е понижил до 50,5 пункта при 51 пункта през последния месец на миналата година, отбелязва BBC.  

Данните за спада на индекса бяха разпространени от Националната статистическа служба на Китай и Федерацията по логистика и търговия. Според експертите нивото от 50,5 пункта все още не е повод за драми, тъй като всеки показател над психологическата граница от 50% означава експанзия, а под тази граница – свиване.   

„Много компании понижиха производството с наближаването на празниците. Голяма част от служителите са в отпуска и това няма как да не даде отражение”, коментират от Федерация по логистика и търговия на Китай. 

Промяната засилва опасенията, че икономиката на Китай започва да се забавя и това може да се отрази на финансовите пазари в понеделник, тъй като глобалните инвеститори са изнервени заради изтичането на капитали от развиващите се пазари, като това може да е още една за тях причина да се продават по-рисковите си активи.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още