IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Николов: Решението на Янукович за споразумението с ЕС беше правилно

Следващото голямо предизвикателство пред Украйна е запазването на териториалната ѝ цялост, смята експертът

12:22 | 20.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

Украйна не сгреши, като отхвърли споразумението за асоцииране към ЕС, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air председателят на Българското дипломатическо дружество Симеон Николов.

Споразумението за асоцииране, което Европейският съюз предложи на Украйна, беше напълно неприемливо и Янукович взе правилното решение, като не го подписа. По този начин той гарантира оцеляването на Украйна, защото в противен случай нейната икономика щеше да бъде срината, каза Николов.

В основата на конфликта стоят отношенията на ЕС и САЩ към Русия и Украйна. От една страна, чрез Украйна САЩ биха могли да постигнат желаната от тях буферна зона между Европа и Русия. От другата страна стоят все още неясните отношения между ЕС и Евразийския съюз, които не е ясно в каква посока ще поемат - дали ще си сътрудничат или съперничат.

Значителна роля в събитията играе и украинската олигархия, която също не пести средства в подпомагането на протестите. Парите на украинските олигарси са инвестирани в Европа и стъпката към Русия, която направи Янукович пряко засяга и застрашава техните интереси. Във вътрешността на олигархичните кръгове обаче има разногласия и това доведе до първоначалния неуспех на бунта и продължи кръвопролитията, смята експертът.

Друга причина за продължаването на сблъсъците дори при постигането на временни примирия и провеждането на преговори е, че опозиционните партии нямат контрол върху тълпата. Вината за подклаждането на напрежението пък е на радикалната партия, която призовава за въоръжени сблъсъци със силите на реда.

Изходът от кризата е неясен и следващото голямо предизвикателство пред Украйна ще бъде запазването на нейната териториална цялост, защото към момента разделянето на страната на две е една от вероятните развръзки. Това обаче няма да бъде от полза за никого, така че изходът трябва да се търси по мирен начин и чрез преговори, призова Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 7
dakl
преди 10 години
Анализт с малки изключения дава що годе правдива картина на сбитията в Украйна.Действително споразумението за свободна трговия щеше да убие тотално тежката и военната промишленост на Украйна- ракетостроене, тежка военна промишленост , самолетостроене , химия и металургия.Всички тези отрасли се намират обаче в източната, т.е. в чисто етнически руската част на страната, а тези от които се рекрутират полувоенните формирования на "мирните" демонстранти са изцяло от петте западни области , които никога не са били в състава на Русия до 1939 година.Там безработицата е над 45% и освен дребно селско стопанство и чиновничество нищо друго няма.Тези хора бяха подмамени , че ЕС ще ги нахрани, че ще им даде работа и пр. , а целта беше свсем друга -да се преврне територията на Украйна в нов пазар потребители и в плацдарм на новите бази на НАТО на границите с Русия.При това положение запазването на териториалната цялост на страната остава само като теория.Русия ще си вземе собствените си территории
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още