IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радко Влайков: Едва ли Китай ще застане зад Русия за референдума в Крим

От позицията ни за Украйна зависи дали ще се утвърдим като една лоялна държава-членка на ЕС и НАТО, смята бившият говорител на МВнР

13:59 | 15.03.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Радко Влайков: Едва ли Китай ще застане зад Русия за референдума в Крим

Проекторезолюцията на САЩ за обявяване на референдума в Крим за „нелегитимен“, внесена в Съвета за сигурност на ООН, е поредната стъпка от дипломатическите усилия за решаване на кризата в Украйна, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият говорител на Външно министерство Радко Влайков.

Според него Китай вероятно ще направи някакъв реверанс към Русия заради свои глобални стратегически интереси, но „в никакъв случай няма да застане зад Москва” при гласуването на документа.

Припомняме, че преди ден американският представител на Вашингтон в ООН Саманта Пауър подчерта, че целта на документа е да „посочи нивото на изолация на Русия, която не върви по мирен път”.

Американски дипломати коментираха още, че документът е написан така, че Китай да се въздържи от гласуване, но да не налага вето. Очакванията са проекторезолюцията да се гласува в събота или ден преди провеждането на референдума.

Радко Влайков коментира и позицията на България по отношение на кризата в Украйна. Той посочи, че от това каква позиция заеме страната, зависи дали ще се „утвърдим като една лоялна държава-членка на ЕС и НАТО или ще останем в периферията”.  

Още коментари за случващото се в Украйна и позицията на България може да гледате днес от 18.00 часа в предаването „Брюксел 1” на телевизия и радио Bulgaria On Air.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 7
trendline
преди 10 години
Импе, включването на България в санкциите срещу Русия не отразява преобладаващото мнение на българския народ.Ние не се прецакваме сами а това го прави една шепа хора за които са гласували има няма 20% от хората.Плюс това ти да си гласувал дали да влезем в НАТО и ЕС, защото мен никой не ме е питал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още