IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленчуците поскъпват драстично преди Великден

През последните години цената на яйцата е стабилна

14:04 | 09.04.15 г.
Зеленчуците поскъпват драстично преди Великден

Зеленчуците поскъпват с висока скорост преди Великден, заяви пред телевизия Bulgaria On Air Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

В момента цените на основните хранителни продукти – варива, млечни и месни произведения, са стабилни. Цените варират на седмична база от 1 до 3%, което е нормално.

Експертът посочи обаче, че краставиците са поскъпнали  на годишна база с 60%, доматите (основно вносни) до 20%, което той обясни с празниците.

При зелените салати поскъпването преди седмица е било 100%, а сега – 140%. Като причина Стойчев  изтъкна, че миналата година е имало свръхпроизводство и цената на салатите е била близо до себестойността - 20 ст. /брой. Тази година продукцията е компрометирана от дългата зима и преовлажнените почви. Цената на едро е около 1 лев, а колко ще е на дребно, ще видим по рафтовете в магазините. Заради лошите метеорологични условия се очаква да ядем вносни салати, обясни Стойчев.

Цената на яйцата на едро остава без значителна промяна през последните години – 19 ст., допълни той. Като парадокс той посочи, че доста стоки в търговските вериги са по-евтини, но специално яйцата са по-скъпи, в сравнение с останалите магазини.

В момента българското производство на яйца е на добро ниво и може да задоволи изцяло пазара, но икономиката ни е отворена, коментира Стойчев. Според него единствено от Полша може да влезе евтин внос, но повечето яйца в магазините ще са български.

Председателят на ДКСБТ припомни, че зърното определя цената на всички хранителни продукти. Ако няма аномалии, до края на годината се очакват спокойни нива на цените.

„Като се следят цените на едро, доста стоки са поевтинели, но това не означава, че потребителите усещат това, когато пазаруват. Цените на едро не са задължително обвързани с цените на дребно“, посочи още експертът.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на  Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още