IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР не даде справедлива цена на тока, смята експерт

Негативите ще обере бизнесът, обясни Николай Драганов от Съюза на енергетиците в България

11:29 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЕВР не даде справедлива цена на тока, смята експерт

"Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не даде реалната цена на електроенергията", заяви в ефира на телевизия Bulgaria on Air експертът Николай Драганов от Съюза на енергетиците в България. Според него негативите от решението ще паднат върху бизнеса.

„Не считам, че е редно такава голяма ножица да се получава между бизнеса и битовите потребители“, допълни той.
Драганов смята, че при изготвянето на ценовото предложение за новия регулаторен период е имало политически натиск срещу регулатора.

Припомняме, че в своето ценово предложение Комисията предложи увеличаване на таксата „Задължение към обществото“ за абонатите на свободния пазар. Така от цена от малко под 19 лева, бизнес абонатите, каквито са повечето на свободния пазар, ще плащат 40 лева за мегаватчас, каквато ще бъде цената и за битовите потребители.

Срещу това решение остро се обявяват представителите на бизнеса, които настояват, че цената на продукцията им при това положение ще стане неконкурентоспособна.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов беше категоричен, че еднаквата стойност на добавката към обществото носи справедливост на пазара. В ефира на БНТ в края на миналата седмица той заяви, че няма никакъв натиск при работата на Комисията.

Цената на тока влиза в ценообразуването на всеки продукт, припомни и председателят на Съюза на хлебарите Мариана Кукушева, която също участваше в дебата в студиото на телевизията.

Какво още коментираха експертите можете да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още